Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalást folytatnak a tálibok a pakisztáni vezetéssel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 21. 11:00

Puhatolózó béketárgyalásokat folytat az Egyesült Államok támogatta pakisztáni kormánnyal a pakisztáni tálib mozgalom – közölték egy magas rangú tálib parancsnok és törzsi közvetítők a brit hírügynökséggel. A tárgyalások Dél-Vazirisztánra összpontosulnak, és később kiszélesíthetők lesznek egy átfogó megállapodás megkötése érdekében.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló tálibok több követeléssel is előálltak, így azzal, hogy engedjék szabadon foglyul ejtett társaikat – közölte a parancsnok.

Egy törzsi közvetítő „igen nehéznek" nevezte a tárgyalásokat.

A pakisztáni hadsereg és az országnak több milliárd dolláros segítséget nyújtó Egyesült Államok feltehetően nem nézi jó szemmel, hogy a kormány tárgyal a terrorszervezetnek minősített Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) nevű csoporttal, amely több kisebb csoportot foglal magába.

A TTP-vel folytatott korábbi béketárgyalások visszafelé sültek el, és csupán időt és teret adtak az ernyőszervezetnek a megerősödésre, újabb támadások indítására és az iszlám szigorú előírásainak bevezetésére a lakosság bizonyos részeire vonatkozóan.

„Igen, tárgyalásokat folytatunk, de ez még csak a kezdet. Majd meglátjuk, van-e realitása a megállapodásnak" – mondta a nevének elhallgatását kérő magas rangú tálib parancsnok.

„Most csak dél-vazirisztáni szinten folyik a tárgyalás. Ha sikeres lesz, tárgyalhatunk az összes törzsi területről".

Az afganisztáni tálibokkal szövetséges TTP a határ menti törzsi területeken sáncolja el magát. Pakisztánra nagy nyomás nehezedik a radikális fegyveres mozgalom megsemmisítése érdekében, amióta amerikai kommandósok májusban pakisztáni területen megölték Oszama bin Laden al-Kaida vezért, aki feltehetően évek óta élt a dél-ázsiai országban.

CímkékAfganisztán