Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két új nemzet a kiválósági központban

Szöveg: Vida Attila |  2011. november 21. 12:16

November közepén két új szponzornemzet, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok is csatlakozott a NATO Cooperative Cyber Defence kiválósági központhoz.

1595927724
A NATO Cooperative Cyber ​​Defence Centre of Excellence (NATO CCD COE) november 16-ig nyolc szponzornemzetet számlált. Ezen a napon azonban tízre emelkedett a tagországok száma, mivel Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok is csatlakozott a szervezethez.  A hivatalos csatlakozási dokumentumok aláírására Norfolkban került sor a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) épületében, majd a ceremóniát a nemzetek zászlajának ünnepélyes felvonása követte Tallinnban, november 17-én.

A zászlófelvonási ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón az észt honvédelmi miniszter, Mart Laar, Lengyelország tallinni nagykövete, Grzegorz M. Poznański, az Amerikai Egyesült Államok tallinni nagykövete, Michael C. Polt, valamint Ilmar Tamm ezredes, a központ parancsnoka méltatta az esemény jelentőségét.

A zászlófelvonási ceremónián részt vett Toomas Hendrik Ilves, az Észt Köztársaság elnöke, aki ünnepi beszédében kiemelte a központ feladatainak növekvő fontosságát, és üdvözölte az új tagországok csatlakozását.

A központ munkájában az új szponzornemzetek szakértők biztosításával vesznek részt, s hozzájárulnak annak költségvetéséhez is. Lengyelország és az Egyesült Államok mellett a NATO CCD COE szponzornemzete Észtország, Lettország, Litvánia, Németország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország is.

A NATO Cooperative Cyber ​​Defence kiválósági központ fő feladata és küldetése, hogy fokozza az együttműködést és az információk megosztására irányuló képességeket mind a NATO-n belül, mind pedig a tagországok között. Ezt az oktatás, kutatás és fejlesztés, tapasztalat-feldolgozás segítségével, illetve konzultációk biztosításával igyekszik elérni.

1595927725

 Fotó: Erik Peinar