Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belső konfliktus veszélyére figyelmeztetett Afganisztánban egy ENSZ-tisztségviselő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 29. 14:57

Egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő a belső konfliktus és a további elszegényedés veszélyére figyelmeztetett Afganisztánban, amennyiben a tálibok nem nyújtanak gyors megoldást a társadalom minden rétegének szükségleteire.

Markus Potzel, az ENSZ afganisztáni különmegbízottjának helyettese szeptember 27-én, kedden a Biztonsági Tanácsban elmondta: a tálibok a nők jogainak csorbításával szembemennek Afganisztán lakosságának több mint 50 százalékával és a nemzetközi közösséggel.

Rámutatott: a kabuli vezetésnek a biztonság helyreállítása terén elért eredményei is erodálódnak, ugyanis egyre gyakoribbak a fegyveres összecsapások, a bűncselekmények és a terrortámadások. Utóbbiak többségéért az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport felel, amely az elmúlt hónapokban megmutatta, hogy képes végezni tálibokhoz közel álló tisztségviselőkkel is, illetve külföldi nagykövetségeket támadni és rakétákat kilőni Afganisztán szomszédjaira.

Potzel megjegyezte: a tél közeledtével az élelmiszerválság is fokozódhat. Az ENSZ 4,4 milliárd dollár humanitárius segítséget kért Afganisztán számára, de eddig csak 1,9 milliárdot sikerült összegyűjteni. A tisztségviselő elmondta: azonnal szükség lenne 614 millió dollárra, hogy felkészülhessenek a télre, illetve további 154 millió dollárra, hogy létfontosságú szállítmányokat juttassanak el azokra a területekre, amelyeket a téli időjárás el szokott vágni a külvilágtól. Hozzátette: aggódnak, hogy nő az éhínség által fenyegetett emberek száma, mert télen tovább emelkedhetnek az amúgy is magas üzemanyag- és élelmiszerárak.

Potzel aláhúzta: bár az elmúlt hónapokban előrelépések is történtek, ezek száma túl kevés, tempója pedig túl lassú. Emellett sokkal több a negatívum, amilyen például a lányok továbbtanulásának ellehetetlenítése és a nők jogainak megnyirbálása.

„Ha a tálibok nem nyújtanak megoldást az afgán társadalom minden rétegének szükségleteire, és nem folytatnak konstruktív párbeszédet a nemzetközi közösséggel, nem tudni, mi jön” – szögezte le Potzel.

„A lehetséges forgatókönyvek között szerepel a társadalom további széttöredezése, az elszigetelődés, a szegénység és a belső konfliktus, amelyek tömeges migrációhoz és a terrorszervezeteknek kedvező környezet kialakulásához, valamint az afgán nép még nagyobb nyomorúságához vezethetnek” – mutatott rá.