Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy centi híján tökéletes

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. szeptember 29. 15:05

Mint arról honlapunkon korábban beszámoltunk, a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja ötödik helyezést ért el az idei hat fordulós célbaugró világkupa záróversenyén Svájcban, és az összetett versenyben is az ötödik lett. A csapat két tagja, Bánszki Tamás százados, csapatkapitány és Varga Tamás zászlós az M1 Híradó „Ma este” című, szeptember 28-ai, szerdai adásában meséltek a versenyről és általában az idei évben nyújtott teljesítményükről.

eje_1

Huszonkét nemzet, negyven csapata, azaz összesen kétszáz ejtőernyős érkezett a svácji Locarnoba, a világkupa utolsó versenyére, ahol az időjárás bizony nem fogadta kegyeibe a sportolókat. A mester kategória összetett versenyében végül az előkelő második helyen végzett Bánkszi Tamás százados elmondta: a szombati napon azért szerencsére a nyolcból hat ugrást azért tudtak teljesíteni. Nem is akárhogyan, hiszen Varga Tamás zászlós a hat kísérletből ötször úgynevezett „nullást” (vagyis tökéleteset) ugrott, és csupán egyszer tévedett egyetlen centimétert. Ezzel a teljesítménnyel természetesen mindkét egyéni kategóriában első helyen végzett.

„Az ugrónak egy érzékelőre kell érkeznie, ami körülbelül akkora, mint egy pénzdarab. Ehhez képest nézik a bírók centiméteres távolságokra az eltéréseket, vagyis a hibákat. Eredetileg nyolc ugrásból kell a lehető legkevesebbet hibázni” – mondta a zászlós. Bánszki Tamás százados hozzátette: a célt, vagyis a lőlapot kis szivacsdombon helyezik el, hogy az ugrók ne üssék meg magukat célba érkezéskor. A célt egy öt méteres és egy negyven méteres kör veszi körül – utóbbiban is csak a bírók tartózkodhatnak.

Az egész évet értékelve a csapatkapitány azt mondta: a történtek fényében „jóra” tudja értékelni a válogatott teljesítményét.

„Sajnos év elején nagy veszteség ért minket, egy szerencsétlen baleset következtében elveszítettük csapattársunkat, Gál Szabolcs főtörzsőrmestert. Új embert kellett tehát beépíteni a csapatba, és aki ismeri a sport világát, tudja, hogy ez milyen nehéz. Edzésről-edzésre, versenyről-versenyre haladtunk előre és nyújtottunk egyre jobb teljesítményt” – fogalmazott a százados.

A felkészülésről kiderült, hogy a csapat inkább a „kevesebb több” elvet követi, azaz nem feltétlenül a minél több ugrásban látják a siker kulcsát. Versenyekkel együtt körülbelül 300 ugrást teljesítenek évente és eddigi tapasztalataik ás eredményeik alapján ez a módszer bevált. Mint mondták, minden olyan katonai légijárműből ugrottak már, ami erre alkalmas, de leginkább a Mi-8-as típusú helikoptert kedvelik.

„Sikerünk a vezetőknek is köszönhető, akik megteremtik annak a feltételeit, hogy a beosztásunk mellett sportolni is tudjunk. Elsősorban persze a csapat érdeme a jó szereplés. Az ejtőernyőzés veszélyes sport. Nem elég csak fizikailag is rátermettnek lenni, pszichésen is ez az elvárás” – nyilatkozta Bánszki Tamás százados. Mivel a mester kategóriában az ötven év feletti versenyzők indulhattak, adódott a kérdés, hogy vajon meddig képes valaki ilyen magas szinten űzni ezt a sportágat?

„Kicsit kortalan, mivel akadt már olyan sportoló, aki hetvenéves kora felett is ugrott. Ennek valóban csak a megfelelő fizikai és pszichikai állapot szab gátat. Ugyanakkor a cél az utánpótlás nevelés, mindenképpen minél többen kellenek olyanok, akik a nyomdokainkba lépnek. Szerencsére akadnak fiatalok, de továbbra is dolgozunk ezen” – mondta az adás végén Varga Tamás zászlós.

(A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.)

Kapcsolódó cikkek