Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott a legújabb csapásmérő

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 24. 10:52

Szeverodvinszkben a közelmúltban bejelentették, hogy még idén kifut a tengerre és megkezdi próbáit Oroszország új büszkesége, a Borej-osztály első tagja a Jurij Dolgorukij nevű nukleáris meghajtású, ballisztikus rakétákkal felszerelt stratégiai csapásmérő tengeralattjáró.

Az új generációs, modern egységet a Szevmash hajógyárban építették, fedélzetén a szintén új fejlesztésű Bulava rakéták kaptak helyet, szám szerint 16. Ezek az egység és épülő testvérhajói fogják leváltani a régebbi, Delta III és Delta IV-osztályú, hasonló feladatkörű tengeralattjárókat.

A 170 méter hosszú tengeralattjárón 107 fős személyzet szolgál majd. A stratégiai csapásmérésre specializált egység akár 450 méter mélyre is lemerülhet. Két további, a Borej-osztályba tartozó tengeralattjáró is építés alatt áll, ezek 2009-ben illetve 2011-ben készülnek majd el.
A stratégiai csapásmérő erők (bombázók, szárazföldi rakétás alakulatok és a ballisztikus-rakéta hordozó tengeralattjárók) fejlesztése prioritást élvez az orosz fegyveres erőkben.

Egy ambiciózus fejlesztési program keretében 2007 és 2015 között az orosz haditengerészet számos új felszíni egységet kap, valamint a tengeralattjáró flottát is intenzíven fejlesztik. Legalább öt darab Borej-osztályú csapásmérő egység, két új Jasen (Projekt 885) támadó tengeralattjáró és hat darab Lada-osztályú (Projekt 677) dízel meghajtású búvárhajó legyártását és szolgálatba állítását tervezik.