Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra akcióban a bombázók

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. november 24. 11:16

Két Tupoljev Tu-95 Bear típusú stratégiai bombázó repülőgép szállt fel az elmúlt napokban az Engels támaszpontról, hogy rutin őrjáratozást hajtsanak végre az észak-atlanti területek felett. A kilenc órás bevetést a nemzetközi vizek felett teljesítették, tiszteletben tartva az idegen államok felségterületeit – jelentette ki az orosz légierő szóvivője.

A nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgépek járőrözése rutingyakorlatnak minősül, mióta Vlagyimir Putyin akkori elnök 2007-ben újra elrendelte az orosz légierő távolsági bombázóinak repültetését a nemzetközi vizek felett.

A hidegháború idején mindennaposnak számítottak az efféle bevetések, 1992 után azonban megritkultak, majd orosz részről teljesen meg is szűntek a stratégiai bombázók gyakorló bevetései. 2007 után azonban az elnöki rendeletnek megfelelően újra a magasba emelkedtek a megerősödött stratégiai fegyvernem gépei, elsősorban a Tu-95 Bear és a Tu-160 Blackjack gépek aktívak. Ez utóbbi típus két példány a közelmúltban például Venezuelába is áttelepült, ahol egy közös hadgyakorlaton vett részt a vendéglátó ország fegyveres erőivel.
Az idei évben tovább emelkedett a mostanihoz hasonló repülések száma a világóceánok felett, mely az orosz légierő közlése szerint elérheti a havi harminc bevetést is.