Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott Romániában a H145M

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. április 25. 19:21

Az Airbus Helicopters típusbemutató túrájának részeként április 12-15. között Romániában mutatták be a H145M típusú, többfeladatú könnyű helikoptert.

h145m

Az Airbus delegációja a Bukarest melletti 90. számú légibázison prezentálta a H145M képességeit a román kormány és a katonai küldöttség számára: a többnapos demo túrán a népszerűsítő előadások mellett dinamikus program keretein belül is látható volt a forgószárnyas, ezenkívül bemutatták azt is a statikus soron, hogy modulrendszerű kialakításának köszönhetően milyen rövid idő alatt lehet a helikoptert különböző feladatokra átkonfigurálni. A román túrán a cég D-HCBS jelű, ötlapátos gépe vett részt.

Az Airbus és Románia kapcsolata az utóbbi időben eléggé ingoványos, hiszen érdemi előrelépés nem történt a Brassó mellett létesített gyártócsarnok kapcsán: a korábbi tervek szerint itt készülnének azok a H215M típusú helikopterek, melynek első 16 gépét Románia vásárolná meg, de a rendelés továbbra sem érkezett meg, a gépek gyártása nem indult el. Az Airbus Helicopters a patthelyzet megoldására már azt a lehetőséget is felvetette, hogy végleg bezárja a vidombáki gyárat: a mostani demo túrán természetesen a gyár is szóba került, hiszen a H145M mellett a H215M-ről is beszélt az Airbus delegációja, a két típust most együtt kínálta a gyártó.

A látogatás alkalmával (az Airbus elnök-vezérigazgatójának, illetve Románia gazdasági miniszterének jelenlétében) egyébként új együttműködési megállapodást is kötött a két fél, melynek lényege, hogy magát a román részre készülő H145-öst továbbra is Németországban gyártják le: ezt követően a gép átkerül Romániába, a már említett vidombáki gyárba, ahol a román igényeknek megfelelően harci helikopterré alakítják át, az ehhez szükséges know-how-t a mostani megállapodás értelmében is biztosítaná az Airbus.

A H215M gyártást a friss nyilatkozatok szerint most továbbra is itt képzeli el a gyártó (a román haderő kiöregedő IAR 330 Puma flottájának váltótípusául szánja), kérdés persze, hogy az eheti Airbus bemutatkozás segít-e valamit a kialakult helyzet megoldásában, főleg úgy, hogy a konkurens gyártók is figyelemmel követik az Airbus romániai helyzetének alakulását.

Címkékhaditechnika