Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták az új parancsnokot az Öregek Tanácsának

Szöveg: Varga Erika |  2008. február 29. 9:35

A közel kétezer méter magas hegyeken túlról érkezett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborába az Andarab völgyi Öregek Tanácsának tizenhárom képviselője, hogy elmondják problémáikat, terveiket, de a fő tárgyalási pont a biztonsági helyzet megvitatása volt.

A 75 km hosszú völgy afganisztáni viszonylatban virágzó járásnak számít. A folyó, amely végig fut az egész völgyön, termékennyé teszi a talajt. A fő jövedelem a rizs, búza és mák termesztésből van. 2004. júniusi rendelet szerint három részből áll: Banu (alsó-Andarab), Deh-e Selah (közép-Andarab), Pol-e Hesar (felső-Andarab).

A megbeszélés kezdetekor Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok bemutatta a vendégeknek a PRT-4 új parancsnokát Simon Attila ezredest, aki megköszönte a jelenlévőknek, hogy ilyen messziről elfáradtak. Biztosította őket, olyan katonák segítik majd a munkáját, akik már jártak ebben az országban és ismerik, tisztelik a kultúrát, vallást, valamint a hagyományaikat.

Továbbá megígérte, minden erejével azon lesz, hogy az eddigi jó együttműködést továbbfolytassa, nyitott legyen az andarabi emberek problémáira és a lehetőségeihez mérten segítse életkörülményeik javítását.

Rózsa ezredes e gondolatmenetet folytatva elmondta: „Ezen erőfeszítések azonban mind hiábavalóak, ha nincs biztonság a területen. Hiszen a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a katonák biztonságos körülmények között tudják végezni a feladataikat. Végezetül kérem Önöket, mind a nép törvényesen megválasztott vezetőit, hogy mondják el otthon, a magyar katonák barátként, újjáépíteni és segíteni érkeztek ebbe az országba."

Deh-e Selah Shura vezetője megköszönte a lehetőséget, hogy problémáik meghallgatásra kerülnek és tudja, bátran fordulhatnak segítségért a PRT-hoz, ahogy már több alkalommal tették eddig is.

Elmondta: „Az emberek a harcok során elveszítették családtagjaikat, barátaikat és tele van a szívük fájdalommal, végre békét és fejlődést szeretnének. Minden vezető nevében beszélhetek, mikor azt mondom, kérem jöjjenek el a völgyünkbe és közösen tegyünk az emberek szebb jövőjéért.„

1595873737