Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták Dél-Korea új harci repülőgépét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. április 16. 8:05

Április 9-én, pénteken mutatták be hivatalosan a dél-koreai KF-X program első prototípusát: a harci repülőgép új neve KF-21 Boramae lett.

kf-x

A hivatalos roll-out ceremónián részt vett többek között Dél-Korea elnöke, Moon Jae-in is, aki beszédében elmondta mekkora jelentősége van ennek az új fejlesztésnek az ország életében, mely Dél-Korea eddigi legnagyobb volumenű védelmi projektje. Az elnök hozzátette azt is, hogy az első felszállást 2022-re tervezik, épülnek majd újabb prototípusok is, melyek részt vesznek a földi- és légi tesztsorozatban.

A sorozatgyártás megkezdését követően várhatóan 2028-ra szállítanak le 40 gépet, 2032-re pedig 120 darabbal lehet teljes a flotta. A 4.5 generációsként említett harci repülőgép Dél-Korea számára egy megfelelő platform lehett további, modernebb változatok kifejlesztéséhez.

Az ünnepségre a Korea Aerospace Industries Ltd. (KAI) Sacheon-ban található központjában került sor, a Dél-Korea és Indonézia (80%-20%) közös projekjében készülő KAI KF-21 Boramae-t várhatóan exportra is kínálják majd.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika