Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: a jövőt a következő generációnak építjük

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. március 22. 18:08

„Vissza kell állítani a katonai hivatás presztízsét” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja megalakulásának 55. évfordulója alkalmából tartott közgyűlésén, március 22-én.

Fejer_Megyei_Honved_Nyugallomanyuak_Szekesfehervari_Klubja_55_jubileumi_kozgyulese_20220322_03 copy

A jeles évfordulót ünneplő egykori katonákat köszöntve a honvédelmi miniszter felidézte azon évtizedeket, amikor a Magyar Honvédség szervezeti, személyi és technikai leépítése rányomta a bélyegét a nyugállományú egyesületek tevékenységére. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk és ismét megteremtsük azt, ami jó volt. S ami jó volt, azt fent kell tartani és tovább kell bővíteni” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A tárcavezető aláhúzta: a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a nyugállományúakra is számít. „Azért szeretnénk megvalósítani ezt a programot, hogy visszaadjuk a katonai hivatás presztízsét. A katonák társadalomban betöltött helye, szerepe, megbecsültsége legyen kiemelt. Legyen megbecsülve a nyugállományú katona is, hiszen egész életére esküt tett, és katonaként éli mindvégig az életét. Minden olyan településen, ahol katonai szervezet működik, meg kell teremteni a lehetőséget a közművelődés, a kultúra, a társadalmi kapcsolatok vonatkozásában, hogy visszahozzuk mindazt, ami régen jól működött” – tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Fejer_Megyei_Honved_Nyugallomanyuak_Szekesfehervari_Klubja_55_jubileumi_kozgyulese_20220322_10 copy

Benkő Tibor ugyanakkor felhívta a figyelmet a folyamatosan változó világ biztonsági kihívásaira is, amelyekre válaszokat kell adni. „Ezért van szükség erős, ütőképes Magyar Honvédségre, amelynek felépítésében számítunk az önök segítségére. Nagyon sokat tudnak segíteni ebben a munkában, hiszen hiába érkeznek a technikai eszközök, ha nincs mellettük megfelelően felkészített, kiképzett katonaállomány” – húzta alá.

A rendezvényen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy köszöntőjét, amelyben a Magyar Honvédség parancsnoka felidézte Székesfehérvár történelmének több évszázados múltját. Mint levelében az altábornagy fogalmazott: a város az áldozatos időket követően is megmaradt hadászati központnak, jelenleg is több katonai szervezet, parancsnokság, nemzetközi elem is állomásozik a helyőrségben. „Klubjuk jogelődje a helyőrségben szolgált katonák közötti erős bajtársi szellem fenntartásának, a hazafiság eszméje elmélyítésének, a katonai hagyományok ápolásának igényével, a szabadidő hasznos eltöltése, tagjainak érdekvédelme céljából alakult meg. Kérem önöket, hogy továbbra is legyenek partnereink a honvédelem ügye érdekében végzett munkában, erősítsék tovább a Magyar Honvédség jó hírét, ápolják hagyományainkat, őrizzék értékeinket, támogassák munkánkat, karöltve az országos és regionális nyugdíjas egyesületekkel. Nyújtsanak segítséget ahhoz, hogy az aktív munkából kiváltak segítő támogatásra találjanak közösségükben” – írta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Fejer_Megyei_Honved_Nyugallomanyuak_Szekesfehervari_Klubja_55_jubileumi_kozgyulese_20220322_05 copy

Vadon Gábor nyugállományú ezredes, a szervezet elnöke emlékeztetett: a klubot az alapítók azzal a céllal hozták létre, hogy fórumot teremtsen a nyugállományba vonult tiszteknek és tiszthelyetteseknek (altiszteknek), mindezek mellett összefogja őket, részükre kulturális szórakozási lehetőséget biztosítson, családjaikat közelebb hozza egymáshoz. Vadon Gábor hangsúlyozta: az évtizedek során a cél alapvetően nem változott, csak a kornak megfelelően bővült a feladat.

A szervezet elnöke – egyebek mellett – a klub szerteágazó feladatrendszerét, vállalásait és programjait is ismertette, majd a szervezet két egykori elnöke, Szalai Gábor és Juhász János osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Az ünnepi beszédeket követően zászlószalag adományozásra, elismerések, emléktárgyak átadására került sor, végül a résztvevők megtekinthették a Honvéd Együttes ünnepi műsorát.

Fejer_Megyei_Honved_Nyugallomanyuak_Szekesfehervari_Klubja_55_jubileumi_kozgyulese_20220322_14 copy
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár megyei jogú város polgármestere emléktárgyat adott át Vadon Gábor nyugállományú ezredesnek, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja elnökének.

 

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke is.