Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: mi vagyunk hazánkban a NATO!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. február 1. 21:52

„A Magyar Honvédségnél nincs magasabb készenléti fokozat elrendelve a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus miatt” - hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Hír TV „Napi aktuális” című, február elsejei, keddi adásában.

20220201-miniszter-hirtv (1)

Az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatosan a honvédelmi miniszter elmondta: fő feladat a fegyveres konfliktus elkerülése, amit párbeszéddel, tárgyalással, békés úton kell elérni. „A kialakult nehéz helyzethez képest fontos, hogy hazánkat jelenleg nem fenyegeti veszély. Ugyanakkor lényeges, hogy minden információt gyorsan, precízen értékeljünk és levonjuk azokból a megfelelő következtetést. A NATO egysége, katonai ereje Oroszország számára is elrettentő, de nem szabad eddig eljutni. Senkinek sem érdeke a fegyveres konfliktus. Az észak-atlanti szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg is határozottan leszögezte: NATO-csapatoknak semmi keresnivalójuk nincs Ukrajnában” – közölte a miniszter. Benkő Tibor kiemelte: ugyan valóban szó volt róla, hogy szövetséges csapatok települnének Románia és Szlovákia mellett hazánkba is, de erre nincs szükség.

A Honvédelmi Miniszter az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta Magyarország álláspontját az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban. Az elmúlt héten, a honvedelem.hu-nak adott interjúban, valamint az InfoRádió Aréna című műsorában is kiemelte: a rendelkezésre álló információk alapján az átcsoportosított orosz erők létszáma nem teszi lehetővé azt, hogy Oroszország nagy intenzítású művelettel – ahogy egyes országok ezt előrevetítik - napokon belül lerohanja Ukrajnát.

A tárcavezető nyilatkozatáról több nemzetközi médium is beszámolt. Az osztrák orf.at hírportál a minisztert idézve kiemelte: „Magyarország olyan nemzeti hadsereggel és olyan nemzeti képességekkel rendelkezik, hogy az országnak jelenleg nem kell idegen erőkre és csapatokra támaszkodnia.” A miniszteri rádióinterjúról írt összefoglalójában a krone.at hírportál pedig úgy fogalmazott: Benkő Tibor szerint a konfliktus diplomáciai megoldására van szükség. Tekintettel arra, hogy Ukrajna Magyarország szomszédja, Magyarország pedig a NATO tagja.

20220201-miniszter-hirtv (2)

„Legutóbbi látogatása során például a brit védelmi miniszter is meggyőződhetett arról, hogy milyen komoly katonai képességet építettünk az elmúlt években. A NATO szerint példaértékű, hogy ilyen rövid idő alatt ez sikerült. Nincs szükségünk a jelen helyzetben NATO-csapatokra, hiszen mi magunk vagyunk hazánkban a NATO. Nem véletlen az, hogy a britek is csatlakozni kívánnak a Magyarországon települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksághoz, melynek négy támogató országon kívül Horvátország és Szlovákia is tagja” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője a Hír Tv műsorában.

A Magyar Honvédség készenléti helyzetével kapcsolatban Benkő Tibor rámutatott arra: a haderő készenléti foka mindig olyan, hogy a lehető legrövidebb időn belül végre tudja hajtani a szükséges feladatokat. „Az orosz-ukrán helyzet miatt jelenleg nincs elrendelve magasabb készenléti fokozat a Magyar Honvédségben” – szögezte le a miniszter. A határokra nehezedő migrációs nyomásról Benkő Tibor elmondta: a határvédelem a rendőri erőkkel karöltve folyamatos, és ha szükséges, emelni fogják az ott szolgálatot teljesítő erők létszámát.

„Sajnos az Afganisztánban és Afrikában történtek miatt a migrációs nyomás erősödik, és részben déli határainkon csapódik le. Ha esetleg Ukrajnából is menekülthullám indulna el a válság miatt, a V4-es országok közösen fogják kezelni a helyzetet” – nyilatkozta a tárcavezető.

20220201-miniszter-hirtv (3)

A Honvédelmi is Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban a honvédelmi miniszter kiemelte: a NATO többek között azért értékeli nagyra a honvédelem terén elért eredményeket, mert - noha minden állam kidolgoz hosszabb távú fejlesztési tervet - „Magyarország konzekvensen ragaszkodik ehhez, és végre is hajtja az abban foglaltakat.” „Így bizonyítjuk, hogy lehet ránk számítani, ráadásul a program már 2032-ig tekint előre. Könnyű, többfunkciós helikopterflottánk például éppen ma állt hadrendbe, de a szárazföldi erők tekintetében is megkezdődött a fejlesztés, gondoljunk csak a már beérkezett Leopard harckocsikra, a Gidránokra, vagy éppen majd a hazai gyártású Lynx harcjárművekre” – adott ízelítőt az eddigi eredményekből a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években mind a hivatásos, mind a szerződéses, mind a tartalékos katonák létszáma folyamatosan nőtt.

„A kiképzés folyamatosan idomul a beérkező új eszközökhöz. A modern humánpolitikai stratégia, a katonai életpályamodell, a megemelt illetmény, a társadalmi megbecsültség és a modern technikai eszközök együttesen vonzóak azok számára, akik a katonai hivatást választják. És akkor még az informatikai, kibervédelmi területről nem is szóltam…” – zárta a beszélgetést Benkő Tibor.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.