Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: versenyképes jövedelem és gondoskodás a munkavállalókról

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. január 13. 20:26

Célunk a kiszámítható életpálya és a hozzá tartozó versenyképes jövedelem biztosítása, a honvédelmi alkalmazottakról, a kormánytisztviselőkről és a munkavállalókról való gondoskodás – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 13-án, szerdán, a honvédségnél dolgozók 2021-es bérjellegű és béren kívüli juttatásairól szóló online sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatóján a tárcavezető köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, a járvány elleni védekezésben aktívan részt vevőknek, valamint a lakosságnak a fegyelmezett viselkedéséért. Mint mondta, a katonák erőn felül teljesítenek a járvány elleni küzdelemben, hiszen alapfeladataik ellátásán túl a rendőrség, az egészségügyi ellátórendszer, illetve az intézmények munkáját segítő feladatok végrehajtásában is folyamatosan részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség a veszélyhelyzeti időszakban is biztos foglalkoztató maradt: a haderő egyetlen embernek sem mondott fel, sőt, továbbra is várja a haza védelme iránt elhivatott jelentkezőket.

Benkő Tibor kifejtette: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program központi szereplője továbbra is a katona kell, hogy legyen. A cél éppen ezért a kiszámítható életpálya biztosítása a hozzátartozó versenyképes jövedelemmel. Ezzel kapcsolatban elmondta: minden szerződéses katonai szolgálatra jelentkezőnek szerződéskötéskor 100 ezer forint szerződéskötési díjat folyósítanak. A katonák és a honvédelmi alkalmazottak részére – összhangban a kormány családügyi politikájával – családalapítási, iskolakezdési és lakhatási támogatást, valamint nyugdíj-előtakarékossági hozzájárulást, kedvezményes regenerálódási lehetőséget és ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosítanak.

20210113-miniszter-online-sajtotajekoztato 02

Felidézte, hogy a katonák számára 2015-ben tervezetten és ütemezetten 50 százalékos illetményemelést valósított meg a tárca 2019-ig. 2020-ban a hivatásos és szerződéses katona, valamit az önkéntes tartalékos állomány egységesen további 10 százalékos bérkiegészítésben részesült, amely bár nem épült be az illetményrendszerbe, de ebben az évben, 2021-ben is megkapják. A tárcavezető hozzátette: a kormány döntésének értelmében 2019 végén minden katona 500 ezer forintot kapott munkája elismeréseként, ugyanakkor arról is döntés született, hogy háromévente 6 havi illetménynek megfelelő többletjuttatást kapnak. Az ehhez szükséges források időarányos részét a tárca 2020-ban és már most, 2021-ben is elkülönítette, vagyis az esedékes 6 havi illetmény 2/3-a már rendelkezésre áll.

A honvédelmi alkalmazottak illetménye kapcsán kiemelte: számukra a 2019-ben a tárca négy évre ütemezetten 35 százalékos fizetésemelést kezdett meg. Ennek első, 20 százalékos részét 2019-ben, míg a további 15 százalékot, évente 5-5 százalékra lebontva biztosítják. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy a kormány döntésével összhangban az egészségügyi dolgozók, valamint a honvédelmi nevelésben és katonai oktatásban résztvevő pedagógusok béremelését is megvalósították a tárcánál.

20210113-miniszter-online-sajtotajekoztato 01

A családtámogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta: a minisztérium nem csak meg tudta őrizni a béren kívüli juttatások korábbi szintjét, de a gyermeket nevelő szülők 2021-től a korábbi 30 ezer forint helyett már 50 ezer forint nevelési támogatást kapnak, a katonák és honvédelmi alkalmazottak számára pedig több mint duplájára, gyermekenként 200 ezer forintra növelték a születési támogatást.

Benkő Tibor kitért a lakhatási támogatás rendszerének megújítására is. Mint fogalmazott, egyszerűsítették a lakásértékesítési eljárásokat, és lehetővé tették, hogy a katonák nyugállományba vonulásukat követően tovább bérelhessék szolgálati ingatlanjukat. „A Magyar Honvédség hosszútávú célja, hogy a katonák tulajdonába kerüljenek az általuk bérelt lakások. Ezért azokat a bennük lakó katonák és nyugállományúak részére értékesítjük, majd a befolyt összeget a nagycsaládosok és csonka családban élők támogatására fordítjuk” – mondta, hozzátéve, hogy az idei évtől kezdve a lakásbérlet vagy lakáslízing fenntartására is felhasználható úgynevezett lakáspénz már a legénységi állomány számára is elérhető lesz.

A katonai pálya iránt érdeklődő fiatalok megszólítása kapcsán kifejtette: a Honvédelmi Minisztérium hat különböző ösztöndíjrendszert működtet, amelyek keretében a középfokú és felsőfokú oktatásban résztvevők - tanulmányi eredménytől függően - 8000–130.000 forint közötti ösztöndíjban részesülhetnek. A jogosultak körét ebben az évben még inkább ki fogják szélesíteni.

20210113-miniszter-online-sajtotajekoztato 03

Benkő Tibor tárcavezető kiemelte az új szemléletű gondoskodás megvalósítását a nyugállományú katonákkal kapcsolatban. Mint mondta, a katonai gondolkodás és hivatástudat nem ér véget a nyugállományba helyezéssel, ezért a tárca továbbra is számít rájuk, hiszen ők továbbra is képesek segíteni a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolatok erősítését, a katonai erények, hagyományok, a hazafiság és a polgári elvárások közti összhang megteremtését. „Ennek az elismerésnek az egyik kifejezése az úgynevezett Obsitos és a Veterán programok bevezetése. Ezekkel a programokkal 2021-ben megvalósítjuk, hogy a nyugállományú katonák számára is elérhetőek legyenek azok a kedvezmények, amelyek eddig csak az aktív állomány tagjait illették meg” – fogalmazott.

Tájékoztatója végén Benkő Tibor a járványügyi szabályok maradéktalan betartására kért mindenkit. „Fogjunk össze, tartsuk be a rendszabályokat, az utasításokat, olttassuk be magunkat, mert csak ezek révén leszünk képesek legyőzni ezt a vírust. Márpedig le kell győznünk, mert felelősséggel tartozunk szeretteinkért, szüleinkért, gyermekeinkért, unokáinkért, embertársainkért” – zárta beszédét a tárcavezető.