Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benyovszky Móric, a példakép

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. január 24. 18:59

„Benyovszky Móricra mindig emlékezni kell” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 24-én, hétfőn, Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A tárcavezető a Benyovszky Emlékév záró eseményén, a „Benyovszky Móric grófi címereslevele - Mária Terézia királynő – 1778” című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású könyvritkaság bemutatóján mondott beszédet.

Benyovszky_Moric_a_katona_konyvbemutato_20220124_01 (5)

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott: az értékeket, amelyeket elődeink megteremtettek, továbbítanunk kell az utánunk jövő generációk számára. „Az emlékek és a múlt felidézése mindig megmutatja számunkra az értékeket is. Azokat az értékeket, amelyeket szolgálnunk és védenünk kell” - tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Benkő Tibor beszédében kiemelte a példamutatás és a példaállítás fontosságát: „kell egy példakép, akitől tanulhatunk, akitől átvehetjük azokat az emberi vonásokat, amelyekkel tudjuk szolgálni a ma élő nemzedéket.”

Benyovszky_Moric_a_katona_konyvbemutato_20220124_01 (10)

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a Benyovszky Emlékév fővédnöke köszöntőjében kiemelte: „amikor a hűség szóról és Benyovszkyról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említenünk, hogy Benyovszky Móric élete végéig hű volt magyarságához, a hivatásához, uralkodójához és katonai esküjéhez.”

„Benyovszky Móric összeköti a nemzetünket” – hangsúlyozta köszöntőjében Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete. Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy köszöntőjében kiemelte: a most bemutatott kötet küldetése, hogy tanítson, informáljon és példát adjon azoknak, akik kézbe veszik. „Szükségünk van egészséges és reális példaképekre, valamint identitástudatra” – tette hozzá. A nyugállományú altábornagy köszönetet mondott a kötet tervezőjének és a tanulmány alkotójának, dr. Csáky Imre alezredesnek, címertörténésznek is. Az alezredes köszöntőjében összefoglalta Benyovszky Móric kalandos élettörténetét és munkásságát.

Benyovszky_Moric_a_katona_konyvbemutato_20220124_01 (16)

A bemutató végén Potápi Árpád János, valamint G. Németh Gábor György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke elismeréseket adott át az emlékév során közreműködő szervezetek képviselőinek. A kötet bemutatóján Békefi Viktória és György-Rózsa Sándor színművészek a „Benyovszky, a szabadság szerelmese” című musicalből adtak elő több dalt.

A többnyelvű, díszkiadású kötetet Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Magyar Nemzeti Bank és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával adták ki.