Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésen az iraki légierő

Szöveg: JETfly |  2008. április 7. 9:46

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy az egykori, Szaddám Huszein nevével fémjelzett rezsim néhány harci repülőgépe és pilótája vészelte át titokban az amerikai megszállást, ki kell jelentenünk, hogy nem a régi, hanem az új iraki légierő kezdte meg éles repüléseit.

Az amerikaiak által kiképzett személyzetekkel és a szintén általuk átadott C–130-as szállítógépekkel 2008. március 24-e óta már számos bevetést teljesítettek az arab ország katonái.
Főleg a dél-iraki Bászra városának körzetében aktívak a C–130E Hercules gépek és a különféle helikopterek, melyekkel az újjáalakult légierő fel van szerelve.

Zömmel ivóvizet, élelmiszert, orvosi felszereléseket, illetve gyógyszereket, valamint hadianyagot és katonákat szállítanak, ezzel is segítve a koalíciós erőket. Eddig közel 50 bevetés során mintegy 170 tonna különféle anyagot és körülbelül 800 katonát juttattak el a célállomásra.

Az újjászervezett iraki légierő összesen hat darab, az USAF állományából átadott C–130E Hercules szállítógépet kap az amerikaiaktól, melyeket a 23. század üzemeltet az Al Muthana bázison. Bár nagy sebességű harci gépekkel még nem rendelkeznek, az iraki repülőcsapatok szállítási és felderítési feladatkörben már érdemben tudják támogatni a földi csapatokat.

Az amerikaiak elképzelései szerint a kellőképpen megerősödött és jól felszerelt kormánycsapatok egy idő után képesek lesznek ellenőrzésük alatt tartani az országot. Ez egyelőre eléggé utópisztikus, ugyanis a megszálló szövetséges erők több százezer főnyi haderejének sem sikerül ezt megvalósítani, gondoljunk csak a legutóbbi összehangolt rakétatámadásokra a legjobban védett bagdadi zöld zóna ellen…