Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonult a legénységi állomány

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. szeptember 10. 11:40

144 legénységi szolgálatra alkalmas jelentkező állományba vételére került sor szeptember 8-án a MH Központi Kiképző Bázison, Szentendrén. A szerződéses katonai szolgálatot vállaló fiataloknak három hónapig ad otthont a kiképző intézmény, mely alapkiképzésük helyszíne lesz.

A kiképzés négy ciklusból áll, melynek során a katonák elsajátítják a legfontosabb elméleti ismereteket és végrehajtják a lőkiképzési és harcászati foglalkozásokat. Az első ciklusban nagyon következetes munkával a katonák fegyelemre nevelése, szigorú napirendre szoktatása és elméleti képzése történik. A gyakorlati foglalkozást ekkor még csak a fizikai felkészítés és az alaki kiképzés jelenti. Később azonban a kiképzendők az elsajátított elméleti tudást átültetik a gyakorlatba.

A statisztikai adatok szerint a most bevonulók 73%-a 18 és 25 év közötti, 21%-uk 26 és 35, 6% pedig 35 év feletti életkorú. Az alapkiképzés megkezdésére 19 hölgy is érkezett, akiknek lehetősége nyílik bizonyítani rátermettségüket ebben a hagyományosan „férfias" szakmában.
A szerződéskötés, a drogszűrés, az orvosi vizsgálat és a beöltözés után Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a kiképző bázis parancsnoka, a bevonulók részére tartott tájékoztatójában ismertette a szentendrei katonai szervezetek rendeltetését, szerepét a Magyar Honvédségben és bemutatta a kiképzendőknek a vezetői állományt.

A szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők az alapkiképzés ideje alatt közelebbről is megismerhetik majd a Magyar Honvédség rendszerét, részeivé válnak a szervezeti kultúrának, az itt megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteikkel pedig alkalmassá válnak választott alakulatuknál beosztásuk betöltésére.