Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán atomfegyvert készít?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 10. 12:30

Irán egyre közelebb jut ahhoz, hogy nukleáris fegyvert állítson elő – mondta az Egyesült Államok képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsának bécsi ülésén.

Az Egyesült Államok komolyan aggódik amiatt, hogy Irán szándékosan megpróbálja legalábbis a nukleáris fegyver megszerzésének lehetőségét fenntartani – fogalmazott Glyn Davies amerikai NAÜ-követ.

Irán vagy már birtokában is van annyi alacsony dúsítású uránnak, amennyi elegendő ahhoz, hogy egy atomfegyverhez elegendő mennyiséget a megfelelő szintre dúsítsanak, vagy pedig nagyon közel van ehhez a lehetőséghez – mondta.

A testület többnapos ülése keretében, szerdán tűzte napirendre az iráni atomprogram ügyét.

Korábban az amerikai hírszerzés vezetője úgy nyilatkozott: valószínűleg 2013 előtt nem lesz képes Irán katonai célra alkalmas szinten urániumot dúsítani.

Legutóbbi, augusztus végén kelt jelentésében azt állapította meg a NAÜ, hogy Irán a korábbinál jobban együttműködik az ellenőrökkel, ugyanakkor ezerről nyolcezer-háromszázra növelte a dúsító berendezések számát, s a fegyverszintű dúsítás lehetőségével kapcsolatos ellenőrzéseket továbbra is gátolja.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia NAÜ-követei közösen nyomatékosan felkérték Iránt, hogy térjen vissza a vitatott jellegű atomprogramjáról szóló nemzetközi tárgyalásokhoz.

Irán nemrég bejelentette, hogy kész tárgyalni az ENSZ biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával és Németországgal, de megfigyelők nem várnak áttörést az iráni tárgyalási javaslattól.

CímkékENSZ