Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok

Szöveg: Szidor Viktória tartalékos százados | Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred |  2021. június 3. 7:16

Immár ötödik alkalommal tartottak bevonulást a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonáknak jelentkezettek számára június elsején. Ezúttal az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred öt zászlóaljához - Debrecenbe, Nyíregyházára, Miskolcra, Salgótarjánba és Szolnokra - vonultak be.

20210602-sott (3)

Az adategyeztetést és szerződéskötést követően a jelentkezők megkapták a kiképzésükhöz szükséges ruházati felszerelést, majd munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatáson vettek részt.

A speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma - a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként - 2020. július 1-je óta választható és célja, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt munkájukat elveszítő állampolgárokat. A jelentkezés feltétele a 18. életév betöltése, a büntetlen előélet, valamint egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való alkalmasság. A hathónapos felkészítés alapkiképzést, általános lövészkiképzést és egyéni szakkiképzést foglal magában, amit akár újabb hat hónappal meg is hosszabbíthatnak.

Ezek után a jelentkezőknek, a már megszerzett katonai tapasztalatuk birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására, akár szerződéses katonaként, akár önkéntes műveleti- vagy önkéntes területvédelmi tartalékosként.