Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A köztársasági elnök kinevezte a Magyar Honvédség parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Országgyűlés Hivatala |  2021. június 2. 23:25

Áder János köztársasági elnök – a honvédelmi miniszter előterjesztésére – dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot 2021. június 3-tól 2026. május 31-ig terjedő határozott időtartamra kinevezte a Magyar Honvédség parancsnokának.

Ruszin_1

Miskolcon született 1973. május 5-én. Első diplomáját a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szerezte 1995-ben, tüzér tiszt és földmérő mérnök szakon. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 2010-ben katonai vezető mesterképzésben részesült, valamint a hadtudomány doktora lett. Felsővezetői képzését az USA-ban, az Army War College-on végezte 2014-ben.

Katonai szolgálatát 1995-ben Tapolcán, az MH 5. Csobánc Sorozatvető Tüzérezrednél kezdte meg hangfelderítő, majd törzsüteg szakaszparancsnokként.

1997-től Pécsett az MH 101. „Szigetvári” Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár ütegparancsnok-helyetteseként, kiképző tisztjeként, törzsfőnökeként, és a harcoló alegységek osztályparancsnok-helyetteseként szolgált 2001-ig.

2003-ban az MH Szárazföldi Parancsnokságán, Székesfehérváron látta el doktrinális főtiszti feladatait a Törzs, Hadműveleti főnökségén. Ezt követően az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál volt részlegvezető, majd megbízott hadműveleti főnökként szolgált Tatán, mielőtt Szolnokon az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljánál Törzsfőnök, parancsnok, illetve az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnokaként teljesített szolgálatot.

A Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségén Osztályvezető és megbízott csoportfőnöki beosztást töltött be 2014-től 2016-ig, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár élére történő parancsnoki kinevezéséig.

2019-től a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Titkárságának Vezetője, majd 2020-tól a Humánpolitikai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár volt 2021-ig. Áder János köztársasági elnök 2021. június 3-ai hatállyal nevezte ki a Magyar Honvédség parancsnokává.

2007-ben a NATO Iraki Kiképző Misszió, különleges műveleti csoport csoportparancsnoka volt, majd 2011-ben az afganisztáni kontingens parancsnoki feladatait látta el.

Számos katonai és civil elismerés, kitüntetés tulajdonosa. Megkapta többek között a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetését (katonai tagozat), a Szolgálati Érdemjel arany fokozata, a Tiszti Szolgálati Jel II. fokozata mellett az USAAM US Army Achievement Medal Amerikai Egyesült Államok Hadseregének kitüntetését, a NATO ISAF Békefenntartásért Szolgálati Jelet, a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet, valamint több esetben Árvízvédelmi és Katasztrófavédelmi szolgálati jelet.

Civil elismerései között a Magyar Tudományos Akadémia, Pro Scientia Aranyérmese, a Magyar Hadtudományi Társaság Korponay János emlékgyűrű tulajdonosa, Debrecen város Pro Urbe Díjazottja és a Miskolci Egyetem Díszpolgára.

Hobbija az ejtőernyőzés, hitvallása az emberi értékek megbecsülése, melynek eredményeként 2010-től a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület Elnökének, 2012-ben pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi Príma díjkiosztón, Jász-Nagykun-Szolnok megyében az év parancsnokának választották.

Nevéhez fűződik a Magyar Katona Program koncepciójának kidolgozása, elindítása, amelynek szellemében kiemelt figyelmet fordít a honvédség és az állampolgárok kapcsolatára, valamint a társadalommal való kapcsolat minőségének folyamatos javítására.

A Magyar Honvédség legfiatalabb parancsnoka.

Nős, két leánygyermek édesapja.

Kapcsolódó cikkek