Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bhutto-gyilkosság: homályos részletek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 29. 8:15

Végső nyugalomra helyezték pénteken Benazir Bhuttót, a pakisztáni ellenzék egy nappal korábban merényletben meggyilkolt vezetőjét az ország déli részén lévő Szindh tartományban, családja mauzóleumában. A volt kormányfő halálának pontos oka ugyanakkor továbbra sem egyértelmű.

A politikusasszony immár atyja, Zulfikar Ali Bhutto, a dél-ázsiai ország első választott miniszterelnöke mellett nyugszik. Közben a halál okáról többféle hírek láttak napvilágot
Bhutto híveinek százezrei gyűltek össze pénteken, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt fekete-zöld-vörös zászlóba csavart koporsója előtt (ezek a Zulfikar Ali Bhutto által alapított és a csütörtöki gyilkos merényletig Benazir Bhutto által vezetett Pakisztáni Néppárt színei).

Benazir Bhutto halálát koponyasérülés okozta, nem a rá leadott lövések és nem is az azokat követő robbanás következtében vesztette életét – mondta pénteken a pakisztáni belügyminisztérium szóvivője. Faruk Naik, Benazir Bhutto közeli munkatársa “rakás hazugságnak" nevezte a szóvivő szavait. Naik az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy két lövés is érte Bhuttót: egy a hasán, egy pedig a fején, s az a tény, hogy a merényletre egyáltalán sor kerülhetett, súlyos biztonsági hiányosságokra utal.
A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy nem találtak a politikus asszony holttestében sem lövedéket, sem fémszilánkot. Mint közölte, koponyasérülés okozta Bhutto halálát, s ezt akkor szenvedte el a politikus asszony, amikor feje nekiütődött a gépkocsija napfénytetejének nyitására és zárására szolgáló karnak.

A szóvivő az új verzió szellemében így rekonstruálta a történteket: az ellenzéki politikus éppen távozóban volt egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésről, és a gépkocsiból búcsút intett híveinek, kiemelkedve közben felsőtestével a járműből a napfénytető nyílásán át. Ekkor lőttek rá. Előbb három lövés dördült, a robbanás pedig akkor történt, amikor Bhutto igyekezett visszahúzódni a golyóálló üveggel és lemezekkel védett gépkocsiba. A hirtelen mozdulat közben a politikus beverte a fejét a gépjármű napfénytetejének mozgatására szolgáló karba. A kar a jobb füle közelében ütődött a fejéhez, és eltörte a koponyacsontját.

A szóvivő azt is közölte, hogy a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud, az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője gratulált embereinek Benazir Bhutto halála után.