Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush akadályozza a költségvetést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 29. 9:15

George Bush amerikai elnök megakadályozza a washingtoni védelmi minisztérium költségvetéséről szóló törvény alkalmazását, mert a jogszabály lehetővé tenné, hogy Szaddám Huszein egykori diktatúrájának áldozatai kártérítési pereket indítsanak a mostani iraki kormány ellen – közölte a Fehér Ház.

A republikánus párti elnök ezzel újra összeütközésbe került a demokrata párti többségű törvényhozással Irak ügyében.

A hivatalos közlemény szerint az amerikai elnök attól tart, hogy a törvénynek “végzetes pénzügyi következményei" lehetnek, hiszen összességében milliárdos kártérítési perek zúdulhatnak az iraki kormány nyakába. A törvényhozás által decemberben elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a megbuktatott iraki diktatúra áldozatai ügyvédeiken keresztül kieszközöljék az amerikai pénzintézetekben elhelyezett iraki betétek befagyasztását, még mielőtt az igazságszolgáltatás döntene a keresetekről.

Bush ezúttal sajátos jogi megoldást választott a törvény érvénytelenítésére. Közvetlenül nem emelt vétót a jogszabály ellen, hanem azzal az alkotmányos előírással élt, amelynek értelmében ha az államfő tíz napon belül nem írja alá a törvényt, úgy az jogerőre emelkedik, amíg a törvényhozás ülésezik – a kongresszus ülésszaka azonban már véget ért, így december 31-én éjféltől a törvény semmisnek tekintendő.

Címkékjog