Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bhutto szabad, még egy hónap a szükségállapot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 10. 13:03

Még egy hónapig tart a szükségállapot Pakisztánban. Benazir Bhutto volt kormányfőt eközben szabadon engedték házi őrizetéből.

Egy hónap múlva oldják fel a szükségállapotot Pakisztánban – közölte szombaton az ország főügyésze, Málik Mohamed Kajjúm a Geo magántelevízióban.
Szombaton elhagyta iszlámábádi otthonát Benazir Bhutto egykori pakisztáni kormányfő, akit pénteken a hatóságok házi őrizetben tartottak, hogy ne szólaljon fel egy, a szükségállapot ellen meghirdetett nagygyűlésen.

A rendőrség szombaton elbontotta azt a szögesdrótból hevenyészett kerítést, amivel lezárta a politikus otthonához vezető utcát, hogy Bhutto autókonvoja távozhasson.

Az ellenzéki vezető szombaton az irányítása alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) munkatársaival találkozik. A politikus egy tanácsadója azt is elmondta, hogy Bhutto este külföldi nagykövetekkel egy vacsora keretében megvitatja az országban kialakult válságot.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök azzal indokolta a szükségállapot elrendelését, hogy ezzel segítse az iszlám szélsőségesek elleni harcot, akik számos területet tartanak ellenőrzésük alatt a pakisztáni-afgán határ közelében.

Más vélemények szerint ugyanakkor a rendkívüli intézkedés célpontja a pakisztáni világi ellenzék, a független bíróságok és a sajtó.