Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bin Laden utolsó üzenete

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 10. 7:03

Nem lesz biztonság az Egyesült Államokban, ha nincs biztonság Palesztinában – figyelmeztette Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője még megölése előtt egy hangüzenetben Barack Obama amerikai elnököt. Az üzenetben – amelyet május 8-án, vasárnap hozott nyilvánosságra egy iszlamista honlap – Bin Laden azt hangoztatja: „igazságtalanság, hogy Önök békében élnek, miközben testvéreink a Gázai övezetben szükséget szenvednek”.

Az Egyesült Államok Bin Laden halála ellenére sem nyilváníthatja „stratégiailag legyőzöttnek" az al-Kaida terrorszervezetet – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak nyilatkozva Tom Donilon, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, majd hozzátette: „Az al-Kaida továbbra is fenyegetést jelent az Egyesült Államokra."

A DNS-tesztek és a holttesten végzett más vizsgálatok alapján teljesen biztos, hogy Bin Ladent ölték meg kommandósok Pakisztánban. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai hírszerzési vezető szombaton elmondta, hogy a személyazonosság megállapításának hibalehetősége 1 a 11 800 billióhoz.

Az illetékes bemutatott öt videoklipet, amelyek az épületben készültek Bin Ladenről. Az al-Kaida-vezér láthatóan próbál, gyakorol valamilyen videoüzenetet.

Időközben az is kiderült, hogy ugyan voltak kételyek az akció sikerességét illetően, Barack Obama amerikai elnök mégis elrendelte a Bin Laden elleni hadműveletet. A Washington Post az akciót ismertetve arra is kitér, hogy amikor Bin Laden holttestét a padlón kiterítették, a Navy SEAL osztagának egyik, hat láb (183 cm) magas tagja mellé feküdt, és világosan látszott, hogy a halott több hüvelykkel (egy hüvelyk: 2,54 cm) nála is magasabb. Az eseményeket a Fehér Ház szituációs szobájából figyelő Barack Obama ekkor a körülötte lévőkhöz fordulva megjegyezte: „A műveletben egy 60 millió dollárba kerülő helikoptert áldoztunk fel. Akkor már nem engedhettük volna meg magunknak, hogy egy mérőszalagot is beszerezzünk?"