Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat találtak a kompkikötő mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 10. 7:44

A 18. héten, azaz május 1–8. között 67 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 841 bejelentést kaptak.

Május 2-án a Bács-Kiskun megyei Szalkszentmártonról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a település külterületén, a kompkikötőtől 50 méterre több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy 100 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló, valamint egy 100 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Május 4-én a Pest megyei Gyálon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Bánki Donát utca végén, az ipari parkban, egy telephely építése közben világháborús robbanószerkezeteket találtak a munkások. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr összesen négy darab, 81 milliméteres, német gyártmányú repesz-aknavetőgránátot semmisített meg a közelben kijelölt robbantási helyen.

Május 7-én Kecskeméten, a Zsinór utcában, a közterületen folytatott földmunkák közben került elő egy szovjet gyártmányú, 120 milliméteres repeszromboló gránát. A veszélyes robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr semmisítette meg.

Május 8-án a Fejér megyei Zichyújfaluba kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Csicsipérpusztára vezető aszfaltút mellett, a szántóföld szélén egy német gyártmányú, 150 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A világháborús robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.