Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizalmas információk szivárogtak ki Oszama megöléséről?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 25. 14:42

A fehér házi adminisztráció két hollywoodi filmesnek belső információkat adott ki az Oszama bin Laden elleni akcióról, amelynek során megölték a terrorista vezért – állítja egy amerikai konzervatív jogi csoport, amely az ezzel kapcsolatos kormányzati dokumentumokat kedden tette közzé a honlapján.

A Judicial Watch 153 oldalnyi Pentagontól és 113 oldalnyi CIA-től származó iratot töltött fel internetes oldalára a filmes projekttel kapcsolatban. A csoport jelezte, hogy a dokumentumokhoz törvényes úton jutott hozzá a kormányhivatalok tájékoztatási kötelezettségére hivatkozó keresete nyomán.

A dokumentumokból kiderül, hogy az Oszama bin Ladenről szóló filmen dolgozó Kathryn Bigelow rendező és Mark Boal forgatókönyvíró vezető fehér házi illetékesekkel kerültek kapcsolatba, felfedték előttük a bin Ladent meggyilkoló terrorelhárító akciócsoport egy tagjának kilétét, és azt a szigorúan titkos CIA-helyszínt is megmutatták nekik, ahol a bin Laden elleni akciót kitervelték.

A Pentagon és a CIA sem tagadta a nyilvánosságra hozott dokumentumok hitelességét, azt azonban mindkét intézmény leszögezte, hogy semmi különös sincs abban, hogy kapcsolatba kerülnek filmesekkel. Ez a kapcsolat arra irányul, hogy a filmesek hiteles tájékoztatást kapjanak a hivatalokban folyó munkáról, közben azonban mindig szem előtt tartják a nemzetbiztonsági szempontokat.

A Judicial Watch közölte: azért kezdett vizsgálódni az ügyben, mivel tavaly olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Obama kormány-szigorúan bizalmas információkat szivárogtatott ki a filmeseknek, akik forrásként használták fel azokat a sztori kidolgozásához. A Fehér Ház akkor kereken tagadta, és nevetségesnek nevezte, hogy bármiféle szigorúan bizalmas információt kiadtak volna a filmeseknek. Az Oscar-díjas Bigelow Zero Dark Thirty című filmje eredetileg a novemberi elnökválasztás előtt került volna a mozikba, ám végül decemberre csúsztatták a premiert. Egyes médiahírek szerint azért, mert a republikánusok azzal vádolták Obamáékat, hogy politikai célokra akarják kiaknázni a bin Laden elleni akciót és más, terrorizmus elleni sikereket.