Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság, kiberpajzs mögött

Az online tér a modern hadviselésben is kiemelt szerepet játszik

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 1. 10:56

„Vedd fel te is a kiberpajzsot!” címen rendeztek edukációs célú kiállítást a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban, február 27-én. Az eseményen résztvevők találkozhattak többek között az MH Kiberműveleti Parancsnokság katonáival is.

A Magyar Honvédség saját standdal képviseltette magát az eseményen. A látványos Gripen-szimulátor mellett az érdeklődők egy Enigma típusú rejtjelező készülékkel egy kódolt üzenetet is visszafejthettek. Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ feladatrendszerébe tartozik a Magyar Honvédség informatikai rendszereinek védelme is, tudtuk meg Rácz Olivér századostól, a Fejlesztési és Képzési Osztály beosztott tisztjétől.

„Mi foglalkozunk a kibertérben zajló műveletekkel, szorosan együttműködünk a társszervekkel. Szentendrén működik az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ, ahol a honvédelmi tárca kibertudatosító képzése zajlik. Három célközönséget célzunk meg: az első az ügykezelők szintje. Ez egy elég széles réteg, hiszen mindenki beletartozik, aki elektronikus dokumentációval foglalkozik, előállít, tárol, továbbít. Ez a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes felhasználói körét jelenti. A beosztott katonáktól a felsővezetőkig. A másik célközönség a parancsnoki állomány, akik részére gyakorlatilag ugyanazt a kiberbiztonsági tartalmat, de más kontextusba helyezve adjuk át. A harmadik, a szakmai dolgozóké, számukra a területüknek megfelelően biztosítunk tanulási lehetőséget. Folyamatosan fejlődünk, az online tér kardinális terület a hadviselésben is. Szerintem eljön az a nap a jelenkori konfliktusokban, amikor a műveleti feladat meghatározó része a szembenálló fél informatikai rendszerének megbénítása lesz. Hacsak el nem jött már” – tette hozzá.

20240227_kiberest_NG (1)

Dr. Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, bűnügyi főkapitány köszöntőjében kiemelte, hogy az online térben elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan növekszik, tavaly például 14 ezer regisztrált eset mintegy 10 milliárd forintos kárt okozott. Sokszor hosszú évek takarékoskodása veszik kárba, ebből adódóan a legfontosabb a prevenció: a tudatosítás és a nemet mondás képességének fejlesztése a lakosság körében. A kiberbűnözők többnyire nem a számítógépes rendszereket törik fel, hanem az embereket csapják be, különféle módszerekkel csalva ki információkat pénz megszerzéséhez.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő és dr. Kiss Tibor rendőr alezredes egyetemi adjunktus a kiberbűnözés, a csalás lelki folyamatáról beszéltek: hogyan veszíti el az áldozat józan ítélőképességét a csalóval szemben. Bemutattak egy konkrét telefonhívást, kielemezve a jellegzetes fordulatokat, a meggyőzéstechnikákat, amelyekkel a bűnöző gyors és rossz döntésre kényszeríti az áldozatot. Kitárgyalták a csaló SMS-ek jellegzetességeit is, például a külföldi számot, a hamis weboldalak ismérveit. Az online csalás sértettjeinek rendkívül széles a palettája, az iskolázottság és a kor nem számít. Bárki felkerülhet az úgynevezett „lúzer listára”, ami egy létező adatbázis az alvilág figurái számára.