Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitika érthetően

Szöveg: Győrfi András | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 21. 8:00

Az amerikai-kínai szembenállás és az ázsiai stratégiai környezet átalakulásáról tartott biztonságpolitikai előadást dr. Háda Béla, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa április 19-én, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

2022 04 19 Bizt pol Háda Béla Kína-USA 077

Az Amerikai Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság rivalizálása a 21. század harmadik évtizedére döntő hatást gyakorol az indiai-csendes-óceáni térség stratégiai folyamataira. Nyomon követése és tanulságai beépülnek a helyi államok kül- és biztonságpolitikájába. Miközben az ázsiai országok egy része ódzkodik az egyértelmű elköteleződéstől bármelyik fél oldalán, addig Pekingnek és Washingtonnak is vannak eltökélt szövetségesei itt, akik folyamatos lehetőségeket biztosítanak számukra hatalmi politikájuk kibontakoztatására és világról alkotott nézeteik propagálására is. A tét azonban óriási: az egyre határozottabb kínai érdekérvényesítés a területi kérdéseket és katonai együttműködéseket illetően, valamint az Egyesült Államok erre adott válaszai a konfliktusok súlyos eszkalációjához vezethetnek, ezt pedig mindkét vezető hatalom fővárosában anélkül kívánják elkerülni, hogy az egyúttal pozícióik gyengülésével járna.

2022 04 19 Bizt pol Háda Béla Kína-USA 070

Az előadás és az azt követő beszélgetés az amerikai-kínai szembenállás legfontosabb ázsiai vetületeit járta körül, különös tekintettel azokra a válsággócokra, melyek elmérgesedése elvben a két vezető állam komolyabb összeütközésének esélyét is felveti. Ennek keretében külön is szó esett a tajvani krízisről, a Koreai-félsziget helyzetéről, a kelet- és dél-kínai-tengeri konfliktusokkal összefüggő legújabb fejleményekről, valamint az indiai-amerikai-kínai hatalmi háromszög működéséről az Indiai-óceánon.

2022 04 19 Bizt pol Háda Béla Kína-USA 080