Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A logisztika a teljes Magyar Honvédségben jelen van”

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 21. 8:48

A logisztika napja alkalmából szervez programsorozatot a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) április 20. és 26. között. A többnapos rendezvény első eseményén Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélője tartott előadást április 20-án, szerdán, Budapesten, az Edutus Egyetemen.

Logisztika_ (1)

A logisztika napja Németországban már 15 éves múlttal rendelkezik, hazánk pedig egy évtizede rendszerint csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. A programsorozat első eseményén Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélője a katonai logisztika aktualitásairól beszélt előadásában. A vezérőrnagy a Nemzetbiztonsági Stratégiában és a Nemzeti Katonai Stratégiában meghatározott követelményeknek való megfelelést határozta meg elsődleges feladatnak. Ennek érdekében zajlik napjainkban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is.

Logisztika_ (2)

A logisztikus katonák elsősorban nem a harctéri cselekményekben vesznek részt, hanem a harcolók ellátását, szállítását, a különböző fegyverek és haditechnikai eszközök javítását szervezik, valamint irányítják és meg is valósítják azt - derült ki a prezentációból. „A logisztika a teljes Magyar Honvédségben jelen van” – hangsúlyozta a vezérőrnagy, majd részletesen kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program logisztikát érintő hatásaira. Mint megtudtuk: a hadfelszerelések beszerzése mellett kiemelt feladat a Magyar Honvédség infrastrukturális fejlesztése is, mely magába foglalja a személyi állomány elhelyezési és munka feltételeinek javítását, a hadfelszerelés tárolási feltételeinek kialakítását, valamint a kiképzési feltételek (szimulátorok) biztosítását.

Logisztika_ (3)

A rendezvényen elhangzott, hogy az egyetemen - a Magyar Logisztikai Egyesület támogatásával - megalapították a Knoll Imre Logisztikai Szakmai Műhelyt, melynek rendszerét dr. Lakatos Péter, a felsőoktatási intézmény docense mutatta be a hallgatóságnak.

Logisztika_ (4)

Dr. Knoll Imrét, a Gépészmérnöki Kar professor emeritusát, az MTA doktorát, ünnepelt tudományos tevékenységét, oktató-kutató és publikációs munkásságát dr. Doór Zoltán, az MLE elnöke méltatta.

Logisztika_ (5)