Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tatán a fegyvernemi kultúrák fel fognak virágozni"

Szöveg: Kozák Piroska őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 21. 9:30

Ezzel a kijelentéssel méltatta Bozó Tibor vezérőrnagy az MH 25. Klapka György Lövészdandár tevékenységét, az alakulat évértékelő és feladatszabó értekezletén. A Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke az értekezlet alkalomból látogatott Tatára, Szloszjár Balázs dandártábornok, valamint Kender Tamás ezredes kíséretében.

Tata_évértékelés (1)

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka április 19-én tartotta meg a 2021. évet értékelő és a 2022. évre vonatkozó feladatszabó értekezletét, amelyen a dandár vezető állománya, valamint a végrehajtó alegységek parancsnokai, parancsnok-helyettesei, törzsfőnökei, valamint vezénylőzászlósai vettek részt.

Tata_évértékelés (2)

Lőrincz dandártábornok értékelésében kiemelte azokat a feladatokat, amelyek a legjelentősebbek voltak az elmúlt évben, különös tekintettel a veszélyhelyzetből adódó nehézségekre, amelyek nagymértékben nehezítették a kiképzést, a missziós feladatokat, a déli határszakaszon végrehajtott szolgálatot, illetve a tervezett többnemzeti gyakorlatokat (például a Breakthrough 2021 elnevezésű gyakorlatot). A koronavírus okozta világjárvány miatt Magyarországon számos védelmi intézkedést rendeltek el, amely a Magyar Honvédségre, ezen belül a tatai dandárra is jelentős terhet róttak. Számos köszönetet tudhatott magának az alakulat az idősotthonok, iskolák, intézmények fertőtlenítéséért, a rendészeti feladatokban való részvételért, valamint az oltási kampányban való segítségnyújtásért is.

Tata_évértékelés (3)

Mindemellett példásan végrehajtotta a dandár a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program dandárra eső feladatait, amelyek az új eszközök rendszerbeállítását, valamint az arra való külföldi és hazai kiképzéseket jelentették. Természetesen nem csak a dandár saját állományának képzése kapott hangsúlyt, hanem a tisztjelöltek, illetve az altisztképzésben résztvevő állomány fegyvernemi kiképzése is.

Tata_évértékelés (4)

Az állománygyűlésen felszólaló Bozó Tibor vezérőrnagy kiemelte: „a dandár minden nem várt nehézség ellenére, jó úton halad. Tatán a fegyvernemi kultúrák fel fognak virágozni, hiszen a fegyvernemük és a Magyar Honvédség iránt elkötelezett és jól kiképzett katonák teremtik meg annak az erős haderőnek az alapjait, amelynek fejlesztésén évek óta dolgozik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése.”

Tata_évértékelés (5)