Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságról határok nélkül

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 25. 20:27

Székesfehérváron, a „Testvérvárosok Biztonságpercepciója” címmel tartottak konferenciát a NATO, valamint a városban működő, Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) szervezésében, a “Pákozd 2009” elnevezésű rendezvénysorozat keretében.

A konferenciát támogatta a Magyar Honvédség Összhaderőnemi
Parancsnoksága és Székesfehérvár város önkormányzata. Eljöttek és felszólaltak a város törökországi, romániai, olaszországi,
lengyelországi testvérvárosának polgármesterei és képviselői. A résztvevőket Görög István ezredes a HTBK titkára köszöntötte és felkérte Warvasovszky Tihamért Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterét, a konferencia megnyitására.

A polgármester a beszédében hangsúlyozta, hogy az ezer éves Székesfehérvár a történelemben mindig meghatározó szerepet játszott az ország és a térség társadalmi életében és védelmében. A honvédelemben Székesfehérvár fontossága a napjainkra is megmaradt, mert a városban van az ország meghatározó katonai vezetése, az Összhaderőnemi Parancsnokság.

Napjaink lényeges kérdése, hogy a biztonság új kihívásaira a szakemberek képesek-e a megfelelő válaszokat időben megadni. Sok a megválaszolatlan kérdés és többek között ezért is szorgalmazták ezt a konferenciát. Itt a különböző nemzetek, biztonsággal foglalkozó illetékes szakemberei elmondhatják a tapasztalataikat napjaink biztonsági kérdéseiről és ezzel talán közelebb kerülhetnek a felvetődött kérdések megválaszolásához. Közös érdek, hogy az elhangzott vélemények, tapasztalatok elindítsanak egy közös gondolkodást, ami erősítheti a polgárok biztonságérzetét.

A konferencia megnyitását követően három bevezető referátum hangzott el, Dr. Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő, Prof. Dr. Szabó János dandártábornok, ZMNE rektora, Antonella Cerasino osztályvezető, NATO PDD

előadásában. A konferencián elsődlegesen a polgárok lokális biztonságával foglalkoztak, azokkal a kérdésekkel, amelyek az embereket közvetlenül érinthetik. Az egyén és a család biztonsága mindenki számára elsődleges. Az egyén szempontjából elmondható, hogy a biztonság iránti igény mindenkiben megvan.

Elemezték, hogy napjainkban a társadalom szempontjából többféle biztonságról lehet beszélni. Csak az egyik területe ennek az összetett kérdésnek a katonai biztonság. Napjaink fontos problematikája a természeti biztonság, a környezeti katasztrófák előtérbe kerülése. De fontos foglalkozni még a közlekedési, az energia, az élelmiszer és a szociális biztonsággal is. Ezekből látható, hogy az állampolgárokat a mindennapokban rengeteg hatás érheti, ami alapján kialakíthatják az álláspontjukat a biztonságuk megítélésében. Az országos problémákról az emberek a médiákból értesülnek és közel sem érzik át úgy ezeket, mint akiket, például egy katasztrófa közvetlenül érintett. Látható tehát, hogy a biztonság mindig relatív, ezért az egyének biztonságérzete, még azonos környezetben is teljesen eltérhet egymástól.

Az előadók az egyén biztonságán keresztül jutottak el a NATO szerepéig, feladatáig a nemzetközi biztonság megteremtésében. Napjainkban a közvélemény nagy része még mindig nincs tisztában azzal, hogy a NATO hogyan járulhat hozzá a globális biztonság megteremtéséhez. Európában már nincsenek határok, ahol az erőszak megállítható lenne. Régebben a hidegháború idején láthatóak és kiszámíthatóak voltak a biztonságpolitikai kockázatok, ma ezt csak prognosztizálni lehet. A NATO jelenlegi feladatai közül kiemelten fontos az, hogy Afganisztánban egy működőképes társadalmi szerkezetet tudjon kiépíteni és ezzel párhuzamosan segítenie kell az önálló hadsereg felállítását is. A NATO-nak szüksége van egy új stratégiára, ami 10-15 évre előre megfogalmazza a feladatait és felül kell vizsgálnia a partneri kapcsolatait is, ezért a szövetségnek konzultációt kell folytatnia a távol-keleti országokkal.

A konferencia, ezt követően két részben folytatódott. Az első részben szót kapott, Mircea Hava Gyulafehérvár polgármestere, Mihály János tűzoltó ezredes, Mehmed Diek Kocaeli (Törökország) szakértő, Forró János nyugállományú rendőr alezredes és Janus Karpinski Opole (Lengyelország) alpolgármestere. A blokkot a moderátor, Dr. Tálas Péter SVKI igazgatója zárta le.

A második részben előadást tartott Derzsi Ákos országgyűlési képviselő Nagyvárad, Virág Zsolt képviselő Gyergyószentmiklós, Dr. Papp Antal kutató Budapestről, Dr. Mile Csilla főiskolai docens, Lőrinczné Dr. Bencze Edit főiskolai docens és Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke Székesfehérvárról.

Az előadások a mindennapi biztonságpolitika széles területét fogták át, az egyetemes emberi jogok biztonságától a nemzetközi élet problémáin keresztül, a környezeti katasztrófák megelőzéséig. A konferencia egyik fontos üzenete az volt, hogy az embereknek őszintén el kell mondani a biztonságukkal kapcsolatos problémákat és be kell vonni őket a megelőzés feladataiba.