Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya, karrierlehetőség

Hogyan lehetek katona? (1. rész)

Szöveg: Snoj Péter |  2020. augusztus 11. 6:01

Nagy elhatározás kell ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálatot válassza hivatásul. A civil életből érkező lelkes jelentkezőknek az egyenruhások - elsőre bonyolult - szokatlan világa sok kérdést vethet fel. Összeállításunkban igyekszünk minden olyan kérdést megválaszolni, amely az érdeklődőkben a leggyakrabban felmerül.

Tóth Imre őrnagyot, a debreceni MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ toborzó részlegvezetőjét úgy kérdeztük, mint egy a katonai szolgálat kapujában álló, a haza védelméért tenni akaró jelentkező.

Őrnagy úr, eldöntöttem! Katona szeretnék lenni! Hol kezdjem? Mi a jelentkezés menete?

Mit vigyek magammal a toborzóirodába? A katonai szolgálatra történő jelentkezését akár elektronikus úton, akár személyesen is megteheti a Magyar Honvédség toborzó irodáiban. A jelentkezéshez szükség van a személyes okmányaira, a megszerzett iskolai bizonyítványaira, a meglévő szakképzettségeket igazoló dokumentumaira. Amennyiben rendelkezik gépjárművezetői jogosítvánnyal, vagy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, azokat se felejtse otthon!

Mit tudhatok meg a toborzóirodában, illetve amit ott megbeszélünk, mennyire kötelez engem?

A toborzó irodákban lévő ügyfélszolgálaton széleskörű tájékoztatást kap a Magyar Honvédségben vállalható katonai szolgálatformákról, illetve a katonai tanintézetekben történő továbbtanulási lehetőségekről. Ezen információk tudatában eldöntheti, hogy melyik szolgálatforma érdekli, illetve, hogy melyik az, amelyik végzettségének, távlati céljainak leginkább megfelel. A jelentkezést követően a toborzók tájékoztatni fogják a felvételi eljárás további menetéről. Természetesen ekkor még semmilyen kötelezettség nem terheli, a felvételi eljárás bármelyik szakaszában visszaléphet a jelentkezéstől és ebből semmilyen hátránya nem származik.

20200810-KIKNYP1  (3)

Szerződéses vagy hivatásos szolgálat való nekem? Mik az alapvető különbségek? Melyiket válasszam? Melyik milyen kötelezettségekkel, előnyökkel jár?

Az alapvető különbség hivatásos és szerződéses jogviszony között, hogy hivatásos állományba leginkább katonai tanintézményekből érkezők kerülnek, a akik viszont civil végzettséggel szeretnének katonai szolgálatot vállalni, ők szerződéses katonák lesznek. A hivatásos jogviszony határozatlan időre szól, a szerződéses jogviszony határozott időtartamú, amely első alkalommal legénységi állománykategória esetében minimum 3 év, altiszti és tiszti állomány esetében pedig minimum 5 év. Hozzá kell tenni, hogy mind a hivatásos, mind a szerződéses jogviszony állandó, napi munkaviszonyt jelent a Magyar Honvédség kötelékében. Magyarán a hivatásos és szerződéses katona a honvédség valamelyik alakulatánál egy meghatározott munkakört lát el, havi fizetésért. Szükség esetén gyakorlatokon vesz részt, határvédelmi feladatokat lát el, illetve külföldi misszióban szolgál. A hivatásos állományba kerüléshez érettségire épülő katonai tanintézeti képzésben kell részt venni. A hivatásos tisztek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karán történik. Az altisztképzés terén pedig tavaly szeptembertől egy olyan új, egyéves időtartamú, tanfolyamrendszerű képzés vette kezdetét, amely már a tanulmányok alatt is havi jövedelmet biztosít és az előképzettségnek, vagy érdeklődésnek megfelelő karrierlehetőséget kínál. Szerződéses állományba a meglévő civil iskolai - minimum alapfokú – végzettséggel lehet jelentkezni, jellemzően legénységi beosztásba. Mindezek mellett lehetőség van tartalékos jogviszonyt is választani, ami a hivatásos és a szerződéses szolgálattal szemben azoknak szól, akik tanulmányaik, vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni honvédelmi feladatokban.

Mit ad nekem a katonai szolgálat?

A Magyar Honvédség stabil, biztos megélhetést, kiszámítható életpályát nyújtó munkahelyet és karrierlehetőséget garantál. Az alapfizetést számos plusz juttatás, pótlék, valamint az esetleges többletmunkáért járó kifizetés tovább növelheti. Erre épülhet még rá az ingyenes laktanyai elhelyezés, az ingyenes katona-egészségügyi - azaz csapatorvosi, fogorvosi és szakorvosi - ellátás, a kedvezményes üdülési lehetőség, a sport- és kulturális szolgáltatások, a családalapítási támogatás, a kedvezményes étkeztetés és az utazási költségtérítés.

20200810-KIKNYP1  (2)

A toborzóirodában folytatott beszélgetés hatására beadtam a jelentkezésemet. Hogyan tovább?

A felvételi eljárás folyamatát döntően meghatározza, hogy melyik szolgálatformára adta be a jelentkezését. A szerződéses szolgálatra jelentkezők esetében az elsődleges feladat, hogy a toborzók – a honvédségi alakulatok személyügyi szerveivel együttműködve – a pályázó iskolai végzettségének, szakképzettségének megfelelő beosztást keressenek. Amennyiben elfogadja a felkínált munkakört, sor kerül a katonai páyára való alkalmasság megállapítására. Ez azt jelenti, hogy részt vehet az előzetes alkalmassági vizsgálaton, de dönthet úgy is, hogy az alapkiképzés megkezdését követően hajtja végre az egészségügyi, a pszichikai és a fizikai szűrést Kecskeméten, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában. Az alkalmassági vizsgálat elvégzéséhez szükséges egy 1 hónapnál nem régebbi háziorvosi igazolás, esetlegesen meglévő szakorvosi vélemények, zárójelentések, egy évnél nem régebbi keltezésű negatív tüdőszűrő lelet, illetve nők esetén 3 hónapnál nem régebbi keltezésű nőgyógyászati és 1 éven belüli citológiai lelet. A fizikai felméréshez mindenképp vigyen magával sportfelszerelést!

Megfeleltem az alkalmasági vizsgán, nincs más hátra, mint a bevonulás. Mit vihetek, mit kell kötelezően magammal vinnem?

Még az alapkiképzésre történő bevonulás előtt a toborzó katonák eligazítják a bevonulás menetével kapcsolatban, illetve az alapkiképzést végrehajtó katonai szervezettől kapott információ alapján tájékoztatják a tudnivalókról. Feltétlenül célszerű bevonulásra vinni sportfelszerelést - azaz rövid- és hosszúnadrágot, melegítőfelsőt, sportpólót, sportzoknit, sportcipőt - tisztálkodó felszerelést  - például fogkefét, fogkrémet, szappant vagy tusfürdőt, borotvát, borotvahabot, törölközőt, papucsot, nedves törlőkendőt -, illetve ajánlott a lakat, a legfeljebb 8 centiméteres pengehosszúságú bicska, a szemeteszsák, a zsineg, a szigetelő szalag. Mindezek mellett az alapvető gyógyszerek - vitaminok, fájdalomcsillapító, sebtapasz -, a hintőpor, a kézfertőtlenítő, a mosószer, az öblítő és a vállfa.

20200810-KIKNYP1  (1)

Az alapkiképzés alatt mire számíthatok? Szállás, ellátás, kijárás a laktanyából?

Az alapkiképzésen részt vevő állomány részére térítésmentesen biztosított a laktanyai elhelyezés, illetve az élelmezési ellátás. Alapvetően az alapkiképzés rendje nem érinti a hétvégét, ezért a hazautazás engedélyezett és hétköznapokon, a kiképzési időn kívül elhagyhatja a bázis területét.

Az alapkiképzés mennyiben különbözik hivatásos és szerződéses katonák esetében?

Ha hivatásos szolgálatra jelentkezett, azaz a tanintézeti képzésben vesz részt, a tanrend része az alapkiképzés, valamint a különböző szakirányú képzések. Ha katonai múlttal nem rendelkező, szerződéses szolgálatra jelentkezett, a szerződéskötést követően kezdődik az alapkiképzés egy adott katonai szervezetnél.

20200810-KIKNYP1  (4)

Milyen képzésekben részesülök?

Az alapkiképzés során a katonai szolgálathoz szükséges legfontosabb általános katonai ismeretek elsajátítása történik meg. Az elméleti oktatások mellett az újoncok begyakorolják az alapvető alaki fogások és mozdulatok végrehajtását, képessé válnak a harc alapfeladatainak végrehajtására, megtanulják kezelni az egyéni fegyvereiket, illetve éleslövészetet hajtanak végre.

Sikeresen elvégeztem az alapkiképzést. Mi következik? Most már teljes értékű katona vagyok?

Amennyiben szerződéses katonai szolgálatra jelentkezett, már a szerződéskötést megelőzően tisztában lesz azzal, hogy melyik alakulathoz, melyik helyőrségbe, illetve milyen beosztásba kerül majd az alapkiképzést követően. A bevonuló katonák a szerződéskötés napjától kezdve a Magyar Honvédség teljes értékű tagjai, a kiképzés első napjától kezdve megilleti őket a rendfokozatuknak, beosztásuknak, iskolai végzettségüknek megfelelő járandóság.