Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blinken: Franciaország létfontosságú partner az indiai-csendes-óceáni térségben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. szeptember 19. 11:29

Franciaország „létfontosságú partner" az indiai-csendes-óceáni térségben és Washington továbbra is együttműködik Párizzsal - mondta szeptember 16-án Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután részt vett az amerikai és ausztrál külügy- és védelmi miniszterek találkozóján.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy egy új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoznak létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A megállapodás eredményeképpen Canberra úgy döntött, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjárókat az Egyesült Államoktól vásárolja meg, egyúttal felmondja a dízel és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról Franciaországgal kötött, 40 milliárd dollár értékű szerződését. Franciaország ausztrál hátba szúrásnak és durva amerikai döntésnek nevezte csütörtökön a partnerség létrehozásáról szól bejelentést.

Blinken sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Washington a tengeralattjáró-megállapodás bejelentése előtt is kapcsolatban állt francia partnereivel. „Hihetetlenül szoros az együttműködésünk Franciaországgal számos közös prioritást tekintve az indiai-csendes-óceáni térségben és a világ egyéb részein is. Ezt folytatni fogjuk. Alapvető értékként tekintünk erre a kapcsolatra, erre a partnerségre"- fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Szakértők szerint az Egyesült Államok és szövetségesei keresik a módját, hogy visszaszorítsák Kína növekvő hatalmát és befolyását a térségben. Kína szerint az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság szerdai megállapodásukkal „súlyosan károsítják a regionális békét és stabilitást". Peking "hidegháborús mentalitásnak" nevezte a történteket.

„Részletesen beszéltünk Kína destabilizáló tevékenységéről és Peking más országokat elnyomó és megfélemlítő erőfeszítéseiről, amelyek ellentétben állnak az alapvető szabályokkal és normákkal" - fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Hozzátette, hogy bár konstruktív kapcsolatra törekszenek Kínával, továbbra is szemmel tartják Peking azon törekvéseit, amelyek „aláássák a kialakult nemzetközi rendet."

„Nem ez az első alkalom, hogy Ausztrália álláspontjával kapcsolatban különböző kirohanásokat látunk Kínától" - mondta a megbeszélés után Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter. A tárcavezető „büszke demokráciának" nevezte országát, amely elkötelezett az indiai-csendes-óceáni térség tartós békéjének biztosítása érdekében. „Ez az együttműködés biztonságosabb régióvá teszi a térséget, ez a valóság. Semmilyen propaganda nem változtathat a tényeken" - tette hozzá Dutton.