Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiknek térkép a táj

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei és az MH LMVIK |  2021. szeptember 19. 9:45

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség döntése alapján a Veszprémi Honvéd SE tájékozódási futó szakosztálya rendezhette meg a Rövidtávú és Sprint Váltó Országos Bajnokságot szeptember 18-19-én Győrött. A bajnokságon belül bonyolították le a Magyar Honvédség Tájékozódási Futóbajnokságát is.

Győr_MH_tájékozódási_futóbajnokság (7)

Győr állítólag olyan város, ahol bizony megfelelő segédeszköz nélkül könnyű eltévedni. Szerencsére a haderő közel nyolcvan tájékozódási futója – részben a katonai kiképzés, részben a sportág jellegéből adódóan – egyáltalán nem futott úgymond felesleges köröket.

Vass Tibor őrnagy, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) kiképző főtisztje elmondta: a központ és a szakosztály mellett, a szervezésben a Honvédségi Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) is segített. A három kilométer hosszú terepen parkok, kertvárosi, lakótelepi és társasházi környezet, játszóterek, intézmények udvarai egyaránt megtalálhatóak voltak. A tájékozódási feladatot elsősorban átjárók, háztömbök és kapuk jelentették – és bizony olykor komoly kihívást okozott megtalálni az adott (de jól elrejtett) pontot. Akik nem annyira jártasak a tájékozódási futásban, azok számára érdekes lehet, hogy a versenyzők és segítőik a versenykiírás megjelenésétől kezdve nem tartózkodhattak az előzetesen kijelölt terep határain belül. Azaz nem lehetett előre felderíteni a környéket, mert különben az embert kizárják a versenyből.

„Egymás után, meghatározott sorrendben kell érinteni a kijelölt tájékozódási pontokat, természetesen minél rövidebb idő alatt. Városi terepen nincs akadály, gyorsan kell futni, viszont a tájékozódásra jobban kell koncentrálni, mint a természetben” – mondta az őrnagy.

Győr_MH_tájékozódási_futóbajnokság (12)

A Sportident elektronikus rendszer segítségével lebonyolított versenyen hat kategóriában hirdettek honvédségi győztest. A tizennyolc év alatti hölgyeknél Máramarosi Rita (Veszprém Honvéd SE), a negyven év alattiak kategóriájában Mérő Dominika (Veszprém Honvéd SE), míg a negyven éven felülieknél Asboltné Kerekes Ágnes (Honvéd Bottyán SE) versenyzője szerezte meg az aranyérmet. A legfiatalabb férfiaknál Baráth Miklós (Veszprém Honvéd SE), a negyven év alattiaknál Bálint Benedek (Veszprém Honvéd SE), míg a negyven éven felülieknél Fazekas Tamás őrnagy (Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság – HQ MND-C) győzött. Az érmeket és serlegeket Bardon Tamás ezredes, az MH LMVIK műveleti parancsnokhelyettese és Tömösközi Tamás törzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa adta át.