Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blokkosított kiképzés Várpalotán

Szöveg: Vokla János alezredes |  2012. március 28. 11:18

Egy hétig tartó, úgynevezett blokkosított kiképzésen vettek részt a napokban az MH Bakony Harckiképző Központ katonái. Elméleti és gyakorlati foglalkozások egyaránt vártak rájuk.

Az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) – rendeltetéséből adódóan – kiképzőbázisain biztosítja a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatának kiképzéseit, illetve gyakorlatait. Ez a feladat szinte egész évben elfoglaltságot nyújt a BHK katonái számára, így különösen nehéz a saját állomány felkészítése, általános katonai kiképzése.

Éppen ezért a központban szolgáló katonák negyedévente egyszer úgynevezett blokkosított kiképzést hajtanak végre. Az első negyedévi tréninget idén március 19–25. között teljesítették.

Az első napon a lőelőkészítő komplex foglalkozás keretén belül a katonák felfrissítették a lőelmélet alapjaival, az AK–63 gépkarabély és a P9RC pisztoly működésével kapcsolatos  ismereteiket.
Ezt követően alaki és szabályzatismereti foglalkozásokon vettek részt, majd másnap éles lőgyakorlatot, valamint kézigránátdobó-gyakorlatot hajtottak végre. 

Fontos része volt az idei év első blokkosított kiképzésének a műszaki felkészítés is; a katonák ezúttal robbantási gyakorlaton vettek részt. Szintén része volt az egyhetes foglalkozássorozatnak a vegyivédelmi kiképzés, amelynek során a 93 mintájú védőöltözet szabályos fel- és levételét, valamint a különböző kézi mentesítőeszközök, sugárfelderítő műszerek használatát gyakorolták. 

A robbantási gyakorlat többek számára komoly izgalommal járt, hiszen volt olyan, aki életében először hajtott végre ilyen feladatot.

A blokkosított kiképzés utolsó napján menetgyakorlat várt a várpalotai katonákra. Ennek során egyebek mellett gyakorolták a szennyezett terepszakaszok leküzdését, illetve a harctéri sebesültellátást is.

Az egyhetes kiképzési foglalkozás remek alkalmat nyújtott az MH BHK logisztikai alegységének is a gyakorlásra: az alakulat élelmezési szolgálata tábori körülmények között biztosította az állomány étkeztetését.

 Fotók: Szabó Péter Dániel