Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocsánatot kért a világháborús bombázásért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 31. 16:22

Nyilvánosan bocsánatot kér egy második világháborús német veterán pilóta, amiért bombázott egy dél-angliai várost. Willi Schludecker 1942 áprilisában vett részt a Bath ellen bosszúból indított légitámadásokban. Idén, 66 évvel később a helyszínre utazik és április 25-én beszédet mond az áldozatok emlékére évente tartott megemlékezésen.

“Nagyjából tízen szoktak eljönni, de ezúttal több százan is lehetnek majd" – mondta Chris Kilminster szervező, aki a nagyszüleit vesztette el a bombázásokban. A volt pilóta németül szól majd az egybegyűltekhez, szavait tolmács fordítja. A körzet parlamenti képviselője és Bath alpolgármestere is jelezte, hogy ott lesz a megemlékezésen.

Schludecker alig volt 21 éves, amikor bevetették a Baedeker Blitz fedőnevű akcióban, amelynek célja Rostock bombázásnak megtorlása volt. A kódnév az útikönyveiről híres német Baedeker kiadó nevéből származik, és a Luftwaffe stratégiái állítólag egy ilyen útikönyvből választották célpontnak a népszerű angol üdülővárost.

A bombázásokban több mint négyszázan haltak meg és 19 ezer épület rongálódott meg.

Willi Schludecker a háború végéig 120 bevetést hajtott végre, kétszer megkapta a Vaskereszt kitüntetést, Doriner 217E-4 típusú gépét pedig kilencszer érte találat. “A háború őrültség" – mondja most a 87 éves kölni nyugdíjas. “Vissza kell térnem, hogy bocsánatot kérjek Bath lakóitól."