Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár pilóták gyakorolnak a Mi-17 szimulátorban Szolnokon

Szöveg: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2024. szeptember 11. 18:54

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál három héten át Mi-17 szimulátoros képzést tartanak Bulgáriából heti váltásokban érkező pilóták számára. A cél, hogy fenntartsák és fejlesszék a bolgár helikopteres személyzetek repüléstechnikai képességeit, valamint gyakorolják a kényszerhelyzeti eljárások kezelését.

202409_bolgár_pilóták_Szolnok_AA (7)

A helikopterdandár oktatói segítségével az első két bolgár csapat már meg is kezdte a képzést Szolnokon.

A repülőkiképzés egyik legfontosabb és leginkább költséghatékony eleme a szimulátor, amely nélkülözhetetlen a komplex rendszerekkel rendelkező légijárművek használatához. A szimulátoros képzés, gyakorlás repülésbiztonsági szempontból megkerülhetetlen a harci alkalmazásra történő felkészítés időszakában.

A berendezés lehetővé teszi, hogy a pilóták még a földön képesek legyenek megszerezni a vizuális repülési és műszerrepülési gyakorlatok végrehajtásához szükséges alapvető repülő-technikai és navigációs készségeket. A Mi-17 szimulátorral végzett gyakorlás segíti a pilótákat abban, hogy még a levegőbe emelkedés előtt felkészültek legyenek a különböző, akár vészhelyzeteket is magában foglaló repülési szituációkra, amelyekkel a valós életben találkozhatnak.