Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő a területvédelmi erők szerepe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 11. 20:16

Erősödik a területvédelmi erők szerepe a közeljövőben, minden nemzetnek van már tapasztalata ebben, ezeket igyekeznek megosztani egymással a Moonstar 2024 többnemzeti harcászati gyakorlat során – mondta a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szerdán a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a központi gyakorló- és lőtéren tartott hadgyakorlat sajtónapján.

20240911_Moonstar_2024_Hajmasker_SG_014

Drót László emlékeztetett: az elmúlt hét évben kezdődött meg Magyarországon és a környező országokban is a területvédelmi erők felállítása. Kiemelte, hogy a lengyelektől a területvédelmi rendszerek építésével kapcsolatosan tanulhat a Magyar Honvédség sokat a gyakorlaton, ők pedig a kiképzési módszertan egyes elemeit vehetik át.

A parancsnok hozzátette: a katonák más nemzetek fegyvereivel, eljárásaival ismerkednek meg. A gyakorlaton részt vesznek horvát, szlovén és cseh megfigyelők is. Megemlítette, hogy a Moonstar 2024 „első felvonásaként” a Magyar Honvédség az Egyesült Államokkal közösen lövészetet hajtott végre az év elején.

20240911_Moonstar_2024_Hajmasker_SG_006

A szeptember 2. és 13. között tartott gyakorlaton 190 magyar, lengyel és szlovák területvédelmi tartalékos vesz részt. A gyakorlat célja, hogy összekovácsolja az alegységeket, felmérjék a katonák felkészültségét, képességeiket, valamint meghatározzák a további kiképzési követelményeket.

A jelenleg is zajló „Szeretem, megvédem!” toborzókampány hatására már több mint ezren kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel, hogy területvédelmi tartalékosként szolgálják hazánkat. A toborzóirodákban, toborzópontokon továbbra is várják a tartalékos szolgálat iránt érdeklődőket, információhoz jutni és jelentkezni az iranyasereg.hu oldalon lehet.

Kapcsolódó cikkek