Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moonstar 2024: kiválóan helytálló tartalékosok

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 11. 21:19

„Úgy gondoljuk, hogy a területvédelem az elkövetkezendő időszakban mind a szövetség, mind Magyarország védelme szempontjából előtérbe kerül, emellett rendkívül fontos az is, hogy a környező országokkal való együttműködés olajozott legyen” – fogalmazott a több éves múltra visszatekintő Moonstar 2024 elnevezésű többnemzeti harcászati gyakorlat jelentősége kapcsán dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka.

Közel kétszáz magyar, szlovák és lengyel tartalékos katona részvételével zajlik szeptember másodika óta az immár negyedik éve megrendezett Moonstar gyakorlat, melynek elsődleges célja a tartalékos katonák felkészültségének és képességeinek ellenőrzése, s ezáltal a további kiképzési követelmények meghatározása. Mivel a tavalyi év folyamán a gyakorlat nemzetközivé vált, lehetőséget teremt az interoperabilitás növelésére, valamint a tapasztalatok kölcsönös megosztására is.

Ennek tökéletes példája a gyakorlat bemutatónapján lengyelek által végrehajtott mozzanat, mely során egy nyílt terepen történő támadásra való reagálást szimuláltak. „A lengyelek olyat mutattak ma számunkra, amit még nem láttunk tőlük; egy olyan járőreljárást tanítottak, amit az orosz-ukrán konfliktusból tapasztalatként szűrtek le” – hangsúlyozta dr. Drót László dandártábornok.

20240911_Moonstar_2024_Hajmasker_SG_006

A magyar résztvevők több éves tapasztalattal rendelkeznek, ami az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokának értékelése alapján tökéletesen látszik abból, hogy profi módon hajtották végre az adott járőrbázis szimulált támadását. A szlovák társaik szinte teljesen újoncokként, csupán hat hete zajló kiképzésük ellenére szintén „kifejezetten magabiztosan” hajtották végre a konvojra való rajtaütést a parancsnok szerint.

„Én nagyon eredményesnek ítélem meg a végrehajtást. A mozzanatokat minden esetben tartalékos tisztek és altisztek vezették, ebben léptünk előre a leginkább az elmúlt évekhez képest” – emelte ki Czill István alezredes, a gyakorlat lebonyolításáért felelős alakulat, vagyis az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred megbízott parancsnoka. Ennek jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy a célkitűzések közé tartozik a parancsnoki állomány harcvezetési képességeinek a gyakorlat általi fejlesztése is.

A bemutatónapon a mozzanatokat végrehajtó nemzetek elöljárói mellett cseh, horvát és szlovén delegáltak is részt vettek megfigyelőként, a potenciális együttműködési lehetőségek feltérképezése érdekében.

A jelenleg is zajló „Szeretem, megvédem!” toborzókampány hatására már több mint ezren kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel, hogy területvédelmi tartalékosként szolgálják hazánkat. A toborzóirodákban, toborzópontokon továbbra is várják a tartalékos szolgálat iránt érdeklődőket, információhoz jutni és jelentkezni az iranyasereg.hu oldalon lehet.

Kapcsolódó cikkek
20240911_Moonstar_2024_Hajmasker_SG_004_nyito

Nő a területvédelmi erők szerepe

2024. szeptember 11. 20:16