Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvbemutató a Bálnában

Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése

Szöveg: Zrínyi Kiadó |  2024. szeptember 12. 7:55

Hogyan veszett el Magyarország kulcsa, a Délvidék kapuja? Miként került török kézre 1521-ben a 65 évvel korábban sikerrel megvédett Nándorfehérvár? Mit jelentett ez a vereség politikai szempontból? Dr. Cseh Valentinnek a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyvéből mindez kiderül. A Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése – Opsada i pad Beograda 1521. godine című kötetet szeptember 17-én mutatja be a Bálna Honvédelmi Központban a szerző, valamint dr. Veszprémy László és dr. Négyesi Lajos, akikkel dr. Szőts Zoltán Oszkár beszélget a pódiumon.

Meghívó Cseh Valentin Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése című könyvének bemutatójára - fekvő

Nándorfehérvár. E név kapcsán szinte mindenkinek az 1456-ban sikerrel visszavert török támadás jut eszébe. Jogosan, hiszen a Hunyadi János, Szilágyi Mihály és Kapisztrán János vezette védők valóban óriási hőstettet hajtottak végre a vár megvédésével. A diadal árnyékában bújik meg az 1521-es ostrom, amely az Oszmán Birodalom sikerével zárult. A vár ekkori védői is mindent megtettek Oláh Balázs vezetésével, azonban erőfeszítéseiket nem koronázta siker. Nekik állít emléket dr. Cseh Valentin két nyelven (magyar és szerb) kiadott Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése – Opsada i pad Beograda 1521. godine című könyve, amely a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban.

A kötet szerzője, Cseh Valentin történelem szakos diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen, tudományos (PhD-) fokozatát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerezte hadtudományból. Több könyve jelent már meg a Zrínyi Kiadónál: A nándorfehérvári csata 1456 című kötetét elkapkodták az olvasók, jelenleg nem kapható. A doktori értekezésén alapuló Olajháború – Angolszász légitámadások a magyar olajipar ellen 1944–45-ben című kötet, valamint a bemutatandó könyve kedvezményesen megvásárolható a Zrínyi Kiadó webáruházában, illetve a program helyszínén.

A rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Meghívó Cseh Valentin Nándorfehérvár 1521. évi ostroma és elvesztése című könyvének bemutatójára