Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombabiztos alsókat kapnak a katonák

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / MarineCorpsTimes |  2011. április 18. 20:43

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai tengerészgyalogosokat hamarosan egy új fehérneművel látják el, amelynek védenie kell viselőjét a rögtönzött robbanóeszközök okozta robbanásokkal szemben. Hasonló alsóneműt viselnek az Afganisztánban szolgáló brit katonák.

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogsági Rendszerek Parancsnokságának (MARCORSYSCOM) elképzelése szerint minden Afganisztánban állomásozó tengerészgyalogos négy új fehérneműt fog kapni a közeljövőben.

Az új alsónemű nem véd a szilánkok ellen, azonban megnövelt védelmet nyújt a nemi szervnek, valamint a medencecsonti, illetve a combon található ütőerek esetében.

„A ruha enyhíti a sebesülés mértékét, mivel megakadályozza, hogy a homok és a robbanóanyag finom részecskéi behatoljanak a szövetbe, így rongyos, piszkos sebeket okozzanak," – mondták a MARCORSYSCOM

1595917250
illetékesei. A könnyű selyemből készült, kerékpáros nadrágra hasonlító alsóneműk vírusblokkoló hatásúak és segítenek a rögtönzött robbanó eszközök (útszéli bombák) elleni védelemben.

Richard Mills vezérőrnagy, aki nemrégiben tért vissza Afganisztánból, ahol a tengerészeti erők parancsnokaként szolgált, sürgette a fehérnemű bevezetését azok után, hogy orvosokkal tanácskozott. A tábornok egy március 23-án kelt interjúban megerősítette, hogy megindult a beszerzés.

A selyem alsóneműt az Egyesült Államok a brit erők szállítójától, az ír Cooneen Watts & Stone cégtől fogja megvásárolni.

Nem ez az egyetlen ilyen jellegű termék a piacon, hiszen igen népszerűnek mondható a walesi BCN International cég által gyártott, kevlár alapú „Blast Boxer" alsó is.

A MARCORSYSCOM további ajánlatokat is beszerez, amely alsóneműk kevlárból, selyemből és más rostokból készülhetnének. A ruháknak férfi és női, esetleg uniszex változatban kellene készülniük.

CímkékAfganisztán