Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida erősíti a líbiai felkelőket?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 18. 19:19

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat beavatkozása a líbiai polgárháborúba bizonyított tény – jelentette ki vasárnap Musza Ibrahim, a Kadhafi-rezsim szóvivője. Tripoli sajtóértekezletén azt állította, hogy a terrorszervezet egyik vezetője harcosok egy csoportja élén az ellenzék kezén lévő, de a kormányerők által ostromolt Miszráta felé tart.

„Úgy véljük, hogy nagyon veszélyes lenne ha ezek az emberek megvetnék lábukat az országban, átvennék annak ellenőrzését és rátenyerelnének gazdagságára néhány lépésre Európától" – fogalmazott a szóvivő.

Kijelentette: értesüléseik szerint Abdelhakim al-Haszádi, „egy nagyon is ismert al-Kaida vezér" huszonöt jól kiképzett fegyveresével elhagyta a Tripolitól ezer kilométerre keletre lévő Bengázit, a felkelők fellegvárát, s egy, fegyverekkel és korszerű távközlési eszközökkel megrakodott egyiptomi hajón úton van Miszráta felé.

Ibrahim azt is állította, hogy egy másik al-Kaida-tag, Iszmail Szallábi vezetésével 200 fundamentalistát képeznek ki a fegyverforgatásra egy bengázi katonai táborban, és oda Katar egy húszfős szakértői csoportot küldött.

A tripoli szóvivő szerint a Bregáért vívott harcokban életét vesztette a felkelők oldalán egy közismerten a nyolcvanas évek óta al-Kaida-tag, és ez is bizonyíték a terroristák líbiai jelenlétére.

Március végén egyébként a NATO is felvetette: jelek vannak arra, hogy az al-Kaida emberei is feltűntek a lázadók soraiban, de ez utóbbiak határozottan cáfolták ezt a feltevést.

Ibarhim ezzel kapcsolatban azt mondta: a nemzetközi koalíció tud az al-Kaida tagjainak a jelenlétéről, de sajnos hagyja őket menetelni Miszráta felé.

CímkékNATO