Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombákat akartak csempészni az orosz tisztek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 27. 9:53

Az orosz haditengerészet magas rangú tisztjei 200, tengeralattjárók ellen használatos, megsemmisítendő légibombát csak papíron semmisítettek meg, ezután valamennyit Kínába akarták csempészni – közölte Alekszandr Szorocskin, az orosz ügyészség mellett működő nyomozati bizottság katonai részlegének vezetője csütörtökön.

A nyomozás szerint a tiszti csoport egy gazdasági társaságnak átutalt 1,6 millió rubelt a 200 bomba megsemmisítéséért, valójában azonban az elavultként leírt bombákat nem robbantották fel.

Emellett 20, tengeralattjáró ellen használatos rakétát a szavatosság első kategóriájából az ötödikbe soroltak, de ezeket sem semmisítették meg, hanem a 200 bomba közül 195 darabbal együtt egy helyőrség raktárába szállították, s onnan a határon túlra akarták csempészni – mondta Szorocskin az Interfax hírügynökségnek.

Hozzátette: a szakértők megállapították, hogy a robbanószerek tökéletesen hibátlanok, s értékük mintegy 18 millió dollár.

Szorocskin szerint a “szállítók" a vevővel már 2007-ben szerződést kötöttek a bombákra és rakétákra.

A közlés időpontjában a nyomozók a gyanúsítottak kihallgatását folytatták, a vád különösen nagy értékre elkövetett csalás.

Megfigyelők szerint a hadsereg raktáraiban lévő eszközökkel való kereskedelem azért terjedt el Oroszországban, mert az utóbbi években igen rossz anyagi körülmények között élnek a fegyveres erők tagjai.