Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: “Jobb koordinációra van szükség Afganisztánban”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 27. 9:19

Az amerikai elnök szerint az eddigieknél hatékonyabb koordinációra van szükség a NATO-tagállamok között Afganisztánban. A német kancellár az újjáépítés fontosságát hangsúlyozta, Irán pedig a regionális megoldást, vagyis a Nyugat kihagyását látná szívesen a legújabb nyilatkozatok alapján.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint még szerdán, Washingtonban tárgyalt erről Jaap de Hoop Schefferrel, az észak-atlanti szövetség főtitkárával. Obama azt fejtegette, hogy a NATO-t még erősebbé lehet tenni a koordináció javításával. Elemzők szerint ugyanis nehézkes az afganisztáni NATO-műveletek irányítási rendszere, amelyben összesen mintegy 40 ország vesz részt.

Scheffer az észak-atlanti szövetség 60. évfordulója alkalmából rendezendő április 3-4-i németországi és franciaországi csúcstalálkozóról egyeztetett az amerikai elnökkel. Kijelentette: a NATO arra vár, hogy az Obama-kormány ismertesse az új amerikai afganisztáni stratégiát. A főtitkár azt mondta, Afganisztánban továbbra is nagy kihívások vannak, sok dolog jól halad, sok dolog azonban nem.

Obama a várakozások szerint pénteken tesz bejelentést a Fehér Ház felülvizsgált afganisztáni politikájáról – jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

Angela Merkel német kancellár a NATO előtt álló feladatok között az első helyen Afganisztánt említette csütörtökön elhangzott kormánynyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy az egyben a szövetség tevékenységének legfőbb próbája. Afganisztánból soha többet nem indulhat ki terrorfenyegetés a transzatlanti térség irányába – jelentette ki Merkel, aki ezzel összefüggésben a közép-ázsiai ország biztonságának megszilárdítását és az újjáépítést egymástól elválaszthatatlannak nevezte – jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.

Regionális megoldást kell találni az afganisztáni válságra – idézte Manusehr Mottaki iráni külügyminisztert a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség öt nappal az Afganisztán jövőjével foglalkozó hágai ENSZ-tanácskozás előtt.

“Irán célja a térségben a béke, a stabilitás és a nyugalom elősegítése, ami szükséges a régió fejlődéséhez" – mondta Mottaki brazíliai látogatásán. A külügyminiszternek az a véleménye, hogy az Egyesült Államok kudarcot vallott Afganisztánban, és fel kell ismernie: új megközelítésre van szükség.

Oroszország kész elősegíteni egy közvetlen kétoldalú iráni-amerikai találkozót a Sanghaji Együttműködési Szervezet pénteken, Moszkvában tartandó Afganisztán-konferenciáján, és általában kész előmozdítani az amerikai-iráni kapcsolatok rendezését – mondta az orosz külügyi szóvivő.

Andrej Nyesztyerenko heti moszkvai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: eddig nem érkezett ilyen megkeresés sem iráni, sem amerikai részről, de Moszkva üdvözli az amerikai kormányzat kinyilvánított szándékát, hogy közvetlen párbeszédet kezd Teheránnal, és kedvező jelnek tekinti, hogy a konferencián részt vesz Patrick Moon, az amerikai külügyminiszter tanácsadója és egy iráni külügyminiszter-helyettes is – jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.