Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végeztek a tálib lázadókkal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 27. 8:50

Tizenegy tálib fegyveres vesztette életét afgán és nemzetközi biztonsági erőkkel vívott tűzharcban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. Az esti összecsapás helyszíne a tartományi főváros, Laskargáh körzete volt.

A tartomány a tálib lázadók egyik fellegvára és az ópiumtermelés első számú központja Afganisztánban. A tálibok tüzet nyitottak az afgán és a koalíciós erőkre, amikor azok a lázadók éjszakai szálláshelye közelébe érkeztek. A tűzpárbajban három lázadó meghalt.

Egy tálib fegyveres elbarikádozta magát a házban, nőket és gyerekeket használva fel élő pajzsként. A lázadót célzott lövéssel leterítették, a nőknek és a gyerekeknek nem esett baja. Hét másik tálib harcossal az épület körül kitört lövöldözésben végeztek, egy fegyverest elfogtak.

Az ázsiai országban állomásozó 75 ezer külföldi katona ellenére az afgán felkelés az utóbbi két évben felerősödött. Az iszlám fundamentalista tálibok voltak Afganisztán korábbi urai, akiknek hatalmát 2001 végén döntötte meg egy nemzetközi koalíció az Egyesült Államok vezetésével.

CímkékAfganisztán