Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria visszaállítja a határellenőrzést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 27. 8:36

Ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a jubileumi NATO-csúcstalálkozó idejére az osztrák-német határon.

A kétnapos csúcs április 3-án kezdődik, a határtérségében azonban már most ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák és a német oldalon egyaránt – mondta Ernst Peter, a salzburgi rendőrség szóvivője. Az utazóknak egészen a NATO-értekezlet végéig érvényes úti dokumentumokkal kell rendelkezniük a határátlépéshez. A jogosítvány önmagában nem elég, mert nem alkalmas az állampolgárság megállapítására – mondta. A szóvivő hozzátette: biztonsági okokból nem közlik előre, hogy pontosan mely átkelőhelyeken és mikor lesz ellenőrzés.

1595885419
A hatóságok nemcsak a határon állíthatják meg az utazókat, hanem mélységi ellenőrzést is végeznek.

Az atlanti szövetség megkötésének hatvanadik évfordulóját ünneplő találkozót a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben és Baden-Badenben rendezik. Korábban Franciaország és Németország is bejelentette, hogy rendkívüli biztonsági intézkedéseket terveznek a közös rendezésű csúcstalálkozó idejére, és ideiglenesen visszaállítják az úgynevezett schengeni rendszer bevezetése előtt végzett határellenőrzést.

Értesülések szerint a hatóságok a korábbi uniós, illetve G8-csúcstalálkozók tapasztalatai nyomán tüntetők megmozdulásaitól tartanak. Legkevesebb 3000 – elsősorban szélsőbaloldali – tiltakozóval számolnak. Különböző balos szervezetek hatósági információk szerint javában folytatják a “felkészülést", és nagyszabású blokádakciókkal igyekeznek majd megnehezíteni az állam- és kormányfők érkezését. A delegációk biztonságára összesen nagyjából 15 ezer német és francia rendőr ügyel majd.

A schengeni övezetként ismert térséghez tartozó európai államok között határellenőrzés nélkül lehet közlekedni, de a szabályok szerint ideiglenesen vissza lehet állítani az ellenőrzést. Ausztria legutóbb 2008-ban, az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idején élt a lehetőséggel.