Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar helikopterrel az Alpok csúcsain

Szöveg: Szabó Miklós alezredes |  2009. március 27. 8:11

Az Európai Védelmi Ügynökség márciusban rendezte meg az első nemzetközi magashegyi helikopteres gyakorlatot a délkelet-franciaországi Gap-Tallard repülőtéren, ahol a Francia szárazföldi erők magashegyi kiképzőbázisa települ. A gyakorlaton öt ország – Belgium, Csehország, Franciaország, Magyarország, Spanyolország – vett részt.

A gyakorlat kettős célt tűzött ki maga elé. Az első héten lehetőséget adott a magashegyi repülés, leszállóhely kiválasztás, majd a kiválasztott területen történő leszállás gyakorlására, a második héten pedig a helikopter-személyzetek megszerzett tudásukat harcászati helyzetekben kamatoztathatták.

Magyarországot a 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya egy helikopterrel képviselte.

1595885418
A tizennyolc fős legénység két helikopter-személyzetből, kilenc repülő-műszaki szakemberből, egy hadműveleti, egy repbiztonsági és egy jogász tisztből állt

A gyakorlat helyszínére történő kitelepülés alkalmat adott a nagy hatótávolságú repülés gyakorlására.

A közel 1200 kilométeres, majd hétórás útvonal négy országon, tucatnál is több irányítói körzeten keresztül vezetett, és a magassági profilja 200 métertől 3000 méteres magasságig terjedt. Az intenzív kiképzési hét, és a gyakorlat minden napja repüléssel, az arra történő felkészüléssel, valamint hadműveleti tapasztalatokról tartott előadások hallgatásával telt.

A külföldi hallgatóság érdeklődéssel figyelte a magyar szállítóhelikopter képességekről szóló előadást is.

A második héten az egyik harcászati gyakorlás alkalmával a magyar fél kapta a vezető nemzet szerepét. Ez azt jelentette, hogy nem csak a repülő-szakmai tudás bizonyítására volt lehetőség, hanem a csapat bemutathatta a törzsmunkában való jártasságát is.

Ennek sikerét a feladat pontos és biztonságos végrehajtása mellett a nálunk nagyobb harci tapasztalattal rendelkező országok szakértőinek elismerő szavai is bizonyították.

Nicolas Veillon ezredes, a gyakorlat vezetője – aki egyébként az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres szakértője – elmondta, hogy a gyakorlatot az ügynökség egy kezdeményezés indításának is szánta. A kezdeményezés lényege, hogy az európai nemzetek helikoptereikkel olyan körülmények között is gyakorolhassanak, amelyekre saját hazájuk területén nincs lehetőség. Ilyen például – a magashegyi kiképzéshez hasonlóan – a hóval vagy porral, homokkal fedett területeken való le- és felszállások gyakorlása, amely egyes hadműveleti területeken kihívást jelent a helikopter-személyzetek számára.

1595885418
 

Az ilyen, és ehhez hasonló gyakorlatokon való részvétel nem csak elmélyíti a már megszerzett – nemzetközi környezetben is elismert – tudást, hanem a képességek növelését is lehetővé teszi. A külföldi kollégáinkkal végrehajtott repülő feladatok és törzsgyakorlás pedig egyértelműen elősegíti, hogy adott helyzetben, éles feladatok végrehajtásakor is ugyanazt a „nyelvet" beszéljük, ugyanazokat az eljárásokat kövessük.

Nagyon szép, de fárasztó két hét áll a gyakorlaton résztvevők mögött, azonban jó lenne ha továbbra is lehetőség lenne – egyre több személyzettel – hasonló gyakorlatokon részt venni.