Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombát találtak az Orczy Parknál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 21. 18:03

Egy több mint 100 kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak a fővárosi Orczy park mellett egy építkezés közben csütörtök délután – tájékoztatta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-t.

Mint Németh-Zsohár Agnieszka százados elmondta: a 116 kilogramm összsúlyú, 203 milliméteres, második világháborús szovjet betonromboló gránátban körülbelül 25 kilogrammnyi robbanóanyag lehet.

Kiürítik az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Üllői úthoz közeli főépületét és az égésplasztika egységet az Orczy parknál talált több mint 100 kilogrammos második világháborús betonromboló gránát miatt – közölte az intézményfenntartó csütörtök délután az MTI-vel. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közleménye szerint az érintett 23 beteget kórházon belül, a sebészeten és a belgyógyászati osztályon helyezik el. Tájékoztatásuk szerint a közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti bejáratát szintén lezárják, a megközelítés az Elnök és a Delej utca felől lehetséges a lezárás ideje alatt. A betegellátás mindkét intézményben biztonságos – tették hozzá.

1595963202
A szovjet betonromboló gránát a második világháborúból származik

A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már lezárták az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között, az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig. A 24-es villamos és a 3-as metró szerelvényei már nem állnak meg a Nagyvárad téren, a 281-es busz pedig nem érinti a Balázs Béla úti és a Nagyvárad téri megállót – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI-t. Az Orczy parknál talált bomba környékét 300 méteres sugarú körben ürítik ki – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté hozzátette, a kiürítés a már említett kórházi épületek mellett érinti a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjét, valamint 500 lakást, ahonnan az előzetes becslések alapján nagyjából ezer embert kell kiköltöztetni. A lakókat átmenetileg a Telepi Károly utcai általános iskola és gimnázium, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ épületében fogadják.

Fotó: Mihádák Zoltán (MTI)

Címkéktűzszerész