Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Börtönhöz hasonló táborban laknak az amerikai katonák

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 21. 10:19

Iraki vélemények szerint már most erősen korlátozott az arab országból 2011 végéig kivonuló amerikai csapatok cselekvési szabadsága, és egyre több feladatot látnak el az iraki belbiztonsági erők külső segítség nélkül.

Az iraki hadsereg egy dandárparancsnoka szerint az amerikai katonák “börtönhöz hasonló táborokban laknak, olyan, mintha házi őrizetben lennének".

Az amerikai erők június 30-án átadták az ellenőrzést az iraki biztonsági erőknek és a városokon kívüli támaszpontjaikra vonultak vissza. A városokban mindössze katonai tanácsadók és kiképzők kis csoportjai maradtak. Amerikai katonák szabadon mozoghatnak a városokon kívül, de a településeken csak abban az esetben léphetnek közbe, ha ezt az iraki biztonsági erők kérik.

Ali Fadhil, a bagdadi közbiztonsági helyzettel kapcsolatban elmondta: az amerikaiak több alkalommal felajánlották, hogy őrjáratoznak a főváros körül, de az irakiak kitértek az ajánlat elől, egyszer pedig egy razziához ajánlottak segítséget, és a helyiek ezt is inkább saját erővel hajtották végre.

“Érezhetően frusztrálja az amerikai katonákat, hogy ritkábban mehetnek őrjáratra" – mondta Ali Fadhil.

A George Bush elnökségének idején, 2008-ban kötött iraki-amerikai megállapodás alapján két és fél éven belül, 2011 végéig fokozatosan kivonják Irakból a teljes – jelenleg 133 ezer főt számláló – amerikai katonai erőt.

CímkékKAIA