Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

65 éve történt: merénylet Hitler ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 21. 10:25

Megemlékezéseket tartottak a hét elején Berlinben a Hitler elleni merénylet 65. évfordulóján a sikertelen akciót követően kivégzett katonákról. A kormány és a parlament magas rangú képviselői – köztük Franz Josef Jung védelmi miniszter -, a Bundeswehr vezetői koszorút helyeztek el a védelmi minisztériumhoz tartozó Bendlerblock díszudvarán.

A Bendlerblock annak idején a Wehrmacht szárazföldi haderejének központja volt; ott lőtték agyon a merénylet fő szervezőjét, illetve irányítóját, Claus Schenk von Stauffenberg ezredest és több összeesküvő katonatársát.

Stauffenberg 1944. július 20-án Hitler rastenburgi főhadiszállásán helyezte el a robbanószerkezetet, de a náci vezér csodával határos módon – kisebb karcolásokat szenvedve – túlélte a merényletet.

A Hitler-ellenes katonatiszti összeesküvés annak idején Claus Schenk von Stauffenberg ezredes sikertelen pokolgépes merényletével érte el tetőpontját.

A merénylet következtében Hitlert csak karcolások érték, de a környezetéből négyen meghaltak.

Az összeesküvést szinte azonnal leleplezték, a résztvevőket elfogták, az ezredest három összeesküvő társával együtt a Wehrmacht-főparancsnokság udvarán még aznap este kivégezték. 1945 tavaszáig még további 170 személyt végeztek ki a merénylettel kapcsolatban.

1953-ban a Bendlerblock udvarán emlékművet állítottak fel Stauffenberg ezredes és a többi ellenálló emlékére. 1999 óta a Bundeswehr ezen a napon minden évben ünnepélyes eskütételt rendez. A Hitlerrel szembeszálló ellenállókra emlékezve az újoncok esküt tesznek Németország szabadságának védelmére.