Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosszút fogadtak az al-Kaida fegyveresei

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 22. 12:56

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei nyilvánosan megjelentek egy délkelet-jemeni faluban, és azzal fenyegetőztek, hogy megbosszulják a hadseregnek azt a minapi támadását, amely egy kiképzőtáboruk ellen irányult, és amelynek több tucatnyi áldozata volt – jelentette kedden az al-Dzsazíra.

A katari hírtelevízióban sugárzott, hétfőn készült rövid videofelvételen egy szakállas férfi mikrofonnal a kezében, két fegyveressel maga mellett a csütörtöki légitámadás áldozatairól tartott megemlékezésen beszélt a falu lakosaihoz.

“Kezünkben tartjuk az imaolvasó gyöngyfüzért, de az Allah ellenségeinek szánt pokolgépet is" – mondta a férfi, aki arcát nem takarta el.

A légitámadás miatti tiltakozásul hétfőn tüntetést tartottak al-Maadzsalában, amelynek két lakosa halt meg az al-Kaida kiképzőtábora elleni légitámadásban.

Az al-Kaida szónoka közölte: a jemeni katonák ellen nem akarnak harcolni, velük nincsen semmi bajuk.

“Nekünk az Egyesült Államokkal és cinkosaival van bajunk" – mondta a szónok, és felszólította a jemeni katonákat, ne álljanak az Egyesült Államok mellé.

A hatóságok közlése szerint összesen 30 feltételezett al-Kaida-tag halt meg a csütörtöki légitámadásban, amely 49 civil, közöttük 23 gyermek és 17 nő életét is kioltotta.

A légitámadás óta az al-Kaida több mint harminc tagját vették őrizetbe Jemenben.