Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült a brit C-17-es flotta

Szöveg: JETfly |  2011. január 25. 20:44

2011. január 13-án érkezett meg a brit királyi légierő (RAF) Brize Norton-i légibázisára a hetedik Boeing C-17A Globemaster III típusú szállítógép, a hivatalos átadási ünnepségre pedig január 21-én került sor.

A ZZ177-es jelzésű repülőgép már szolgálatot teljesítő hat testvéréhez hasonlóan szintén a Brize Norton-i 99. századhoz kerül, mellyel tovább erősödik a RAF szállítókapacitása, illetve a hadműveleteket támogató képessége világszerte. A század C-17-esei korszerűsített szoftverekkel és avionikával rendelkeznek, üzemanyag póttartályaiknak köszönhetően pedig hatótávolságuk meghaladja a 4000 mérföldet. Ez a típus az egyedüli a világon, mely nagy távolságú hadászati szállításokat képes végrehajtani úgy, hogy eközben rövid kifutópályával rendelkező, alkalmi repülőterekről is üzemeltethető.

A brit királyi légierő szállítógépei az elmúlt években számos humanitárius küldetést teljesítettek, segítséget nyújtottak – többek között – a természeti katasztrófa által sújtott Pakisztánban, Chilében és Haitin is. A RAF jelenlegi egyik legkihasználtabb típusának számító C-17-es 2011 májusában ünnepli szolgálatba állításának tizedik évfordulóját, az eddigi hatdarabos flotta összesen már több mint 60 000 órát repült.

1595913375
  Fotó: raf.mod.uk